| |
| |
| |
Mozaiek.
De brevetten in Engeland.
In 1875 Zijn in Engeland niet minder dan 4571 brevetten van uitvindingen afgegeven. Zulk een groot aantal brevetten schijnt op het eerste gezicht bijna ongelooflijk en zou moeten bewijzen dat de geest van uitvinding bij de zonen van Albion zeer gelukkig is, maar de volgende cijfers zijn wel geschikt om onze bewondering eenigszins te matigen. Slechts 28 pct. der uitvindingen overleven hun derde jaar, niet meer dan 10 pct. het zevende; het aantal teenemaal nuttelooze uitvindingen wordt aangeduid door het feit, dat reeds 1173 van de 4571, dus meer dan een vierde gedeelte, ingetrokken zijn, na de vastgestelde 6 maanden der voorloopige bescherming.
Het bureau der brevetten maakt intusschen goede zaken: na aftrek van alle kosten heeft het voor 1875 een zuivere winst van ruim drie millioen franken opgestreken. Sedert de nieuwe organisatie van den dienst der brevetten in Engeland, d.i. sedert 1852, bedroeg de zuivere winst in het geheel ongeveer 32 millioen franken.
| |
De laatste Tasmaniër.
Evenals de Roodhuiden in Amerika sterven ook de inboorlingen op de eilanden van Australië langzamerhand geheel uit. Voor eenigen tijd overleed op Tasmanië de laatste inboorlinge van dat eiland, namelijk Lidgiwidgi Trucaninni, of zooals zij veelal genoemd werd, Lalla Rookh, op 73jarigen ouderdom. Zij was de vrouw van koning Billy, in het jaar 1869 gestorven, den laatsten mannelijken vertegenwoordiger van dat menschenras. Zij was vijfmaal met een koning gehuwd geweest. De engelsche regeering had haar een jaarlijksch pensioen van 2000 franken toegelegd dat haar tot haar dood uitbetaald werd.
Het getal der inboorlingen hetwelk in 1815 nog 5000 bedroeg, was in 1860 reeds tot 16 personen versmolten.
| |
Boschgrond in Europa.
In vergelijking met de geheele oppervlakte van den bodem treft men in Zweden en Noorwegen 43 percent boschgrond aan, in Rusland 34, Beieren 32, Oostenrijk-Hongarije 30, Pruisen 23½, Zwitserland 18, Turkije 17, Italië 17, Frankrijk 15 à 16, België 13 à, 14, Nederland 7 à 8, Spanje 7, Denemarken 6, Engeland 4 en Portugal 3¼ percent.
| |
Wolven in Rusland.
Te St. Petersburg is eene brochure verschenen, welke eene statistiek geeft van de verwoestingen gedurende de laatste jaren in Rusland door de wolven aangericht. De aangerichte schade is volgens deze brochure inderdaad onberekenbaar. In het jaar 1873 hebben de wolven alleen in het Gouvernement van de Wolga niet minder dan 14.000 runderen en 35.000 schapen, geiten en varkens, in Kasan 31.000 stuks vee, ter waarde van een half millioen geroofd. In het gouvernement van St.-Petersburg was de schade geringer, maar bedroeg voor 1873 toch altijd nog 250.000 franken. In 41 russische gouvernementen, Polen en de Oostzee-provinciën niet mede gerekend, werden in een enkel jaar 742.000 stuks vee geroofd, 'twelk een waarde van 12 millioen franken vertegenwoordigt. Het door ons geraadpleegde document schat het aantal wolven in Rusland op 170.000 stuks. De schade door hen onder het wild aangericht is onberekenbaar.
de limonade-man.
| |
Telegrafen zonder draad.
Deze schier ongelooflijke ontdekking, waarover de heer Bourbouze onlangs in de Academie van Wetenschappen te Parijs eenige bijzonderheden meêgedeeld heeft, berust op het zich ten nutte maken van de talrijke electrische stroomingen van het water of den grond. Twee zeer eenvoudige toestellen, waarvan het eene te St.-Denis, het andere te Parijs geplaatst is, deelen hunne electriciteit aan het water en den bodem der Seine meê en geleiden haar verder. Eene proef welke allen twijfel aan de mogelijkheid van een telegraaf zonder draad wegneemt, is onlangs tusschen het natuurkundig laboratorium van de Ecole de pharmacie en de minstens 300 meter daarvan verwijderde woning van den heer Bourbouze genomen. De beide gebouwen zijn door geen draad verbonden, maar de waterleiding van de stadswijk brengt de depeches over. Er zullen nog andere proeven genomen worden; wanneer het overseinen niet door al te grooten afstand onmogelijk gemaakt wordt, kan deze ontdekking, in oorlogstijd bijv., voor legerkorpsen en belegerde vestingen van onberekenhaar nut zijn.
| |
De Indianen in de Vereenigde Staten.
De Indianen waren de oorspronkelijke bewoners der nieuwe wereld. Zij zijn echter door de Europeanen allengs verdrongen en de tijd is nabij dat zij geheel van den aardbodem zullen verdwenen zijn. Op dit oogenblik leven er in de Vereenigde Staten van Noord-Amerika in het geheel nog 316.000, namelijk: 100.000 beschaafde, 135.000 half-beschaafde en 81.000 nog geheel wilde Indianen.
| |
Eene wonderpen.
In Engeland wordt eene nieuwe soort van stalen pennen verkocht, welke men slechts in zuiver water behoeft te doopen om duidelijk en zwart schrift voort te brengen. In den cylindervormigen penhouder bevindt zich namelijk eene zwarte verf; doopt men nu de pen, welke uit een dubbel blad bestaat, in water dan lost zich een gedeelte der stof op en geeft een zwarte schrijfinkt. Voor reizigers, notarissen, geneesheeren, enz. kunnen deze soort van wonderpennen van groot nut zijn.
koop warren's schoensmeer
| |
De slavenhandel.
Deze dagteekent van den 8 augustus 1444, toen kapitein Lanzarot te Lagos, in het koninkrijk Algarvië, de eerste negers aankocht; deze waren 235 in getal. Dit voorbeeld werd spoedig door de Spanjaarden nagevolgd; Sevilla werd dientengevolge de hoofdmarkt van den slavenhandel. Hij breidde zich spoedig uit tot Madera, de Kanarische eilanden, enz. De invoer van slaven naar St.-Domingo begon in 1510, naar Cuba in 1521. Na de stichting der engelsche volkplantingen in Noord-Amerika zette een hollandsch schip te Jamestown, in Virginië, in 1620 de eerste twintig negers aan land. De eerste slaven der fransche Antillen kwamen er in 1650, en in China in 1688 aan.
|
|