| |
| |
| |
Mozaiek.
Snelheld der engelsche treinen.
De grootste snelheid die tot heden in Engeland op een spoortrein bereikt is, werd door Brunel verkregen die 20.800 meters in 10 minuten of 124 kilometers in het uur aflegde. Op de Great-Northernlinie is men tot eene snelheid van 2 kilometers per minuut gekomen met een trein van 16 waggons.
Op de Great-Westernlinie bereikt men 105 à 115 kilometers per uur, terwijl de exprestrein die dagelijks uit Leeds vertrekt, regelmatig 112 kilometers per uur aflegt.
Om een denkbeeld van deze buitengewone snelheid te geven is het voldoende aan te halen, dat een trein met eene regelmatige snelheid van 110 kilometers per uur voortgaande, den weg van Amsterdam naar Parijs in 5 uren zou kunnen afleggen, terwijl eene reis om de aarde niet meer dan 36 dagen zou vragen.
| |
De grootste vuurtoren der wereld.
In Engeland is men begonnen aan den bouw van den grooten vuurtoren welke gedurende de wereldtentoonstelling te Parijs den top van het Trocadero kronen zal. De vuurtoren op de tentoonstelling van 1867 was slechts 53 meter (180 voet) hoog terwijl de nu in aanbouw zijnde eene hoogte van 127 meter of 413 voet zal bereiken. De vuurtoren is voor de reede van Plymouth bestemd en zijn wit-rood licht zal op een grooten afstand van de kust zichtbaar zijn. Er zullen zich tien kamers in bevinden voor de bewakers, benevens twee voorraadkamers, een hospitaal en een slaapzaal met 15 bedden voor de schipbreukelingen. Ongeveer 50 meter boven de oppervlakte der zee is een beweegbaar ringvormig plat aangebracht dat een alarmkanon van reusachtige afmetingen kan dragen. Tevens zal er gezorgd worden voor eene vernuftige inrichting tot het te water brengen van reddingsbooten.
| |
Slapende planten.
Gelijk bekend is hebben chloroform en ether de eigenschap organische wezens, als menschen en dieren, in een soort van doodslaap te brengen; een amerikaansch geleerde heeft onlangs bevonden dat ditzelfde ook met sommige bloemen en planten het geval is. Zoo heeft men afzetsels van enkele gewassen met een weinig ether bevochtigd, waardoor ze letterlijk in slaap geraakten en in dien toestand verzonden konden worden. Toeti deze afzetsels ter bestemder plaatse waren aangekomen en de ether vervlogen was, herkregen ze het vermogen om te ontkiemen, schoten inderdaad wortels en groeiden tot planten op.
De genomen proeven grondden zich op de reeds vroeger bekomen ondervinding dat planten, evenals dieren, een soort van zenuwstelsel bezitten.
| |
Chineesche wereldkaart.
In het museum te Londen bevindt zich een chineesche wereldkaart, welke van de geographische kennis der Chineezen geen hoog denkbeeld geeft. Zij is 1.67 meters hoog en China alleen neemt ⅞ gedeelte van de ruimte van den geheelen aardbodem in. Verder bevindt zich heel in het noorden eene zee van kleinen omvang, waarin vier kleine eilanden liggen, namelijk: Frankrijk, Engeland, Portugal en Afrika. Nog noordeijker bevindt zich Nederland, ook alg eiland, doch dit is alleen grooter dan de vier andere te samen.
| |
Parijsche ommibussen.
Het jaarverslag der Parijzer omnibus-vereeniging over 1875 geeft een sprekend bewijs van de gunst waarin deze instelling zich van de zijde van het publiek verheugen mag. Sedert 1854 is te Parijs het aantal personen, door omnibussen vervoerd, vervierdubbeld. In het jaar 1875 werden 115 millioen reizigers vervoerd, dus 315.000 per dag. Elke omnibus vervoerde gemiddeld 473 personen per dag en 31 per tocht. De ontvangsten bedroegen 21 1/2millioen franken.
| |
De engel en het zieltje.
Een Engel dreef te middernacht
Langs 's hemels trans naar d'aarde heen;
Hij hield een lichte, kostbre vracht,
Die als zijn eigen weerschijn scheen,
Een zieltjen in zijn arm gedrukt,
Pas uit des hemels hof geplukt.
Hij dreef daar op zijn blanke veer,
Die fonkelde in den maneschijn;
Daar daalde hij op aarde neer:
‘Hier moet de zaalge woning zijn,
Waar gij, mijn speelnoot, dezen nacht
Nog door uw moeder wordt verwacht.’
| |
Strenge verordering voor spoorwegbeambten.
Op sommige spoorliniën in Engeland is eene nieuwe verordening voor de beambten uitgevaardigd; een der artikelen luidt, dat op straffe van ontslag uit de dienst der maatschappij geen spoorwegbeambte zoolang hij nog dienst heeft, een buffetkamer van den spoorweg mag intreden om iets te gebruiken.
| |
Lucifers in Japan.
Het is geen wonder dat de schier onmisbaar geworden lucifers ook tot de verst verwijderde landen doordringen. Europa voert dan ook in de verschillende overzeesche landen jaarlijks voor honderdduizenden franken van die schijnbaar nietige stokjes uit. De invoer uit ons werelddeel in Japan bedroeg bijv. in 1873 voor 89.000, in 1874 voor 110.000, in 1875 voor 120.000 franken. In den loop van dit jaar is echter te Yeddo (de hoofdstad van Japan) een fabriek gebouwd voor zweedsche lucifers, welke onder het opzicht van een Europeaan staat. De overvloed van tot dat doel geschikte houtsoorten in Japan evenals de goedkoopte der arbeidskrachten, maken dat deze inlandsche fabriek met goed gevolg met het europeesche fabrikaat kan concurreeren, zoodat men verwacht dat verdere invoer van dit artikel spoedig onnoodig zal worden. Reeds op dit oogenblik wordt dagelijks van 500 tot 1000 gros vervaardigd.
| |
Wat eenige vorsten dagelijks kunnen verteren.
Bovenaan op de rij der europeesche vorsten, wat het inkomen betreft, staat de keizer van Rusland; zijn civiele lijst kent hem dagelijks ongeveer 120.000 fr. toe; op hem volgt sultan Abdul-Hamid van Turkije die 85.000, dan de keizer van Oostenrijk die 46.000, vervolgens de koning van Italië en de koningin van Engeland die beiden 30.000 franken per dag verteren kunnen. De president der fransche republiek daarentegen geniet van het land nauwelijks 2000 franken per dag, reis- en verblijfkosten daaronder begrepen. En nog onlangs heeft hij eene verhooging van 300.000 franken per jaar van de hand gewezen.
| |
Wat de verscheurende in Indië noodig hebben.
Van de verwoestingen door tiegers, luipaarden, beeren, wolven en andere interessante exemplaren van de indische dierenwereld aangericht, doet eene onlangs openbaar gemaakte statistiek de volgende opgaven. Gedurende de drie eerste maanden van 1876 werden alleen in het presidentschap Madras door hen geroofd: 452 paarden, 529 koeien, 204 kalveren, 124 stieren, 125 schapen, 8 ezels, 89 honden en 12 varkens. In Bengalen zijn gedurende de laatste zes jaar 13.400 personen door wilde dieren verscheurd, onder welke 4257 door wolven en 4218 door tiegers. In hetzelfde tijdverloop betaalde de regeering 160.000 franken aan premiën uit voor het dooden van 18.196 wilde dieren. 7278 Tiegers, 5463 luipaarden, 1671 beeren en 1338 wolven werden in dit tijdverloop gedood.
| |
Petroolleiding in Noord-Amerika.
In de Vereenigde-Staten heeft zich eene maatschappij gevormd tot gemakkelijker en sneller vervoer van petrool, welke vooral in Pensylvanië in zulke groote menigte gevonden wordt, dat men er dagelijks 30.000 ton verzendt. Het vervoer per spoorweg naar de havens aan den Atlantischen-Oceaan gaat met groote onkosten gepaard; gezegde maatschappij is begonnen buizen aan te leggen, waardoor de petrool met behulp van pompen van 100 paardenkracht, op een afstand van 15 mijlen aan elkander geplaatst, naar de zeehavens geleid wordt. Bij het verlaten der buizen wordt de olie in groote vergaarbakken opgevangen, die in gemeenschap staan met fabrieken waar zij gezuiverd en geraffineerd wordt. De eerste petroolleiding zal 300 mijlen lang zijn; 260 mijlen zijn reeds voltooid. Bij het slagen van dit werk zal een gelijke geleiding van de petroolbronnen naar New-York, Philadelphia en andere groote havensteden aangelegd worden.
|
|