Californië.
(Reisherinnering.)
(Slot.)
Men heeft in Europa veelal een verkeerd denkbeeld over den maatschappelijken toestand van Californië; de regeeringloosheid, die er lange jaren heerschte, heeft een indruk in Europa achtergelaten, die zich niet spoedig laat uitwisschen.
Men vergeet niet gemakkelijk den tijd, waarin de lynchwet en de comités van waakzaamheid de gewone gerechtshoven vervangen moesten, waarin de australische convicts en de amerikaansche loafers met de schurken van alle landen der wereld in het goudland gemeene zaak maakten, de steden aan de vier hoeken in brand staken en plundering bij moord voegden.
Maar die tijd is voorbij en de orde teruggekeerd.
Sinds de huizen gesloten zijn, waarin het geschreeuw en de verwenschingen der spelers zich met de schoten der revolvers vermengden; sinds op den razenden gouddorst een verlangen is gevolgd om zich door handel en nijverheid te verrijken, heeft niet alleen San-Francisco maar zelfs geheel Californië, de beschaafdste en vreedzaamste landen der wereld niets meer te benijden.
Het gehucht Yesba-triena van 1850, dat geruimen tijd een spelonk van dieven en moordenaars mocht genoemd worden, was in 1860 een bloeiende wereldstad van 80.000 inwoners, en nu is het getal der laatsten de 100.000 ver te boven gegaan.
De staatkundige ontwikkeling der Californiërs, vooral in de steden, mag misschien voltooid genoemd worden.
Als in geheel Amerika hebben ook hier de bewoners de grootste voorliefde voor den republikeinschen regeeringsvorm; ook maken zij een ieverig gebruik van den invloed, dien zij op de regeering hebben.
In geen land ter wereld wordt als in Californië zooveel gekozen; geen enkel ambtenaar, zelfs niet de rechter, of hij heeft zijne benoeming aan het volk te danken.
Alvorens eene verkiezing zal plaats hebben, worden er herhaaldelijk meetings gehouden, en het volk verzuimt niet die bij te wonen.
Honderden rijtuigen bewegen zich in de richting van Montgomery-street, waar de volksvergadering zal gehouden worden; voetgangers en paardrijders vullen in dichte massa de straten, die op de bedoelde straat en het groote plein uitloopen.
In de nabijheid van het gebouw bevinden zich de politici, die invloed op de kiezingen trachten te verkrijgen en, op eene verhevenheid staande, voor het volk redevoeringen houden, hetzij pro, hetzij contra de redenaars, die op de meeting zullen optreden.
Na het einde der meeting, die gewoonlijk in de morgenuren gehouden wordt, stroomt de menschenmassa naar de bar (restauratie), waar ieder recht heeft aan de lunch deel te nemen.
De lunch heeft dagelijks plaats tegen het middaguur: oestersoep, varkensvleesch met snijboonen, roast-beef met appelen staan met gesneden brood op lange tafels.
Men maakt zich meester van een telloor, neemt van de spijzen naar verkiezing en eet die, terwijl men, de telloor in de hand houdende, door de zaal loopt, met zijne vrienden spreekt, handelt en zaken doet.
Daarna gaat men naar het buffet, neemt een glas claret (Bordeaux) of sherry (Xerès) en betaalt voor den drank ongeveer 11 stuivers.
Zij die niet drinken, betalen niet, en verscheidene arme Californiërs gaan van lunch tot lunch den buik vullen en ook den zak, om het overige van den dag het noodige voedsel te hebben. De kasteleins der bars maken daarom niet minder goede zaken.
Bij het zien van de massa, die naar eene meeting stroomt, zoekt het oog te vergeefs naar de oude, nationale costumen der Californiërs; kon de telegraaf die menschengroep naar een der pleinen van Parijs, Londen of Brussel overbrengen, de oplettende toeschouwer zou hier ten hoogste gelegenheid hebben enkele chineesche, indiaansche of mexikaansche kostumen te bewonderen.
Overal waar Franschen, Engelschen en Duitschers den voet hebben gezet, heeft de nationale kleederdracht, hoe schilderachtig en dichterlijk ook, voor de witte das en zwarten rok der mannen, de crinoline en sleep- of andere kleêren der vrouwen moeten plaats maken.
De kostumen verdwijnen met de goden.
De kanaak van Taïti heeft de kleederen zijner vaderen verloochend; Kamehameha droeg een zwarten rok en pantalon en zijne echtgenoote Pomaré een crinoline en een japon met volants.
Het wordt tijd dat wij San-Francisco verlaten en ons naar de placers begeven om ons eenige oogenblikken met de goudzoekers bezig te houden.
De ontdekking van het goud in den bodem van Californië, heeft men te danken aan een franschen emigrant, kapitein Sutter geheeten.
Deze week, na de gebeurtenissen van 1848, uit en begaf zich naar Californië, om zich met het ontginnen van woeste gronden bezig te houden.
Op den 8 juni 1848 kwam zijn opzichter in de grootste opgewondenheid bij hem en verhaalde dat hij eene groote hoeveelheid goud gevonden had bij het uitgraven van een stuk land, waar hij een zaagmolen wilde bouwen.
De kapitein legde hem het zwijgen op, maar dit baatte niet veel, want ook de arbeiders waren getuige geweest van de kostbare ontdekking, en na verloop van vier weken waren er reeds 4000 goudzoekers, van alle kanten toegestroomd, aan het werk.
Wij behoeven niet te spreken van de koortsachtige, bijna aan waanzin grenzende vreugde, waarmeê de tijding overal ontvangen werd.