De spiegels.
Mevrouw of mejuffer, als gij u in den spiegel ziet, hij die zoo trouw uwe trekken weêrgeeft, denkt ge dan wel eens of dat onmisbaar voorwerp uwer toilette reeds lang bestaat, en wie het eerst dat coquette ding in de wereld bracht? Gewis neen. Wij genieten, en bekommeren ons er zeer weinig om, wie onze gemakkelijkheden en prachtvoorwerpen voortbracht. Ik ken zelfs menschen die boeken lezen, zonder naar den naam van den schrijver te zien; die muziek maken, zonder te weten wie die mysterieuse noten neêrschreef.
De eerste spiegel was in allen gevalle het water, dat alle voorwerpen in de natuur trouw weêrgeeft, en dus ook de trekken van den mensch, die zich over hetzelve heenbuigt. Aan de vrouwen kon dit echter niet teenemaal voldoen, dewijl de weergeving altijd vaag en nevelig is. Het grondbegin der weerspiegeling was gevonden, doch de kunst moest de natuur behulpzaam zijn, en wij vinden reeds in het boek Exodus, het bewijs dat er spiegels bij de Joden bestonden.
Het XXXVIII. kapittel, handelende over het offeren der kinderen Israëls, zegt in vers 8: ‘Hij heeft ook een metalen waschvat gemaakt met zijnen voet, van der vrouwen spiegels, die daar waakten aan de deur des tabernakels.’
In Egypte waren de spiegels van glad koper; de vrouwen droegen ze als parade in de hand. De weêrspiegeling was echter altijd nevelig en zal voldaan hebben aan oude vrouwen, die hare rimpels niet gaarne zien weêrgeven; doch gewis niet aan de jonge meisjes. Later bezigde men spiegels, gegoten van koper met tin vermengd. De spiegels van Brundusium, in Italie, hadden eene zekere vermaardheid: zij waren uit gezegd mengsel saamgesteld. Praxiteles, tijdgenoot van Pompeus, vond de zilveren spiegels uit, die tijdens Nero met al de mogelijke pracht van goud en edelgesteente versierd werden.
Seneca vertelt, dat de kracht dezer spiegels zoo groot was, dat een dezer meer waarde had dan de huwelijksgift, die de Senaat aan de dochter van Scipio verleende.
Men versierde destijds te Rome ook reeds de muren der kamers, met ronde of ovale spiegels.
In Ethiopië sleep men doorschijnende steenen tot spiegels. De stalen spiegels speelden ook eene belangrijke rol Wanneer het glas eigenlijk tot spiegel gebezigd is, wordt niet juist gemeld; doch men beweert dat de eerste glazen spiegels voortkwamen uit de glasmakerijen van Sidon. Het achterdek van het glas heeft insgelijks veel veranderingen ondergaan, totdat men eindelijk, na jaren zoekens en proefnemingen, tot de kwik gekomen en daarbij gebleven is.