Neurenberg.
‘Indien,’ zegt een reiziger, ‘een Neurenberger van de 14e eeuw, uit zijn graf opsteeg en zijne geboortestad op dit oogenblik terugzag, zou hij denken pas eenige weken geleden gestorven te zijn.’ En inderdaad, terwijl de wereld verandert, schijnt Neurenberg te blijven wat het is, dat wil zeggen, zijn prachtig antiek karakter te bewaren.
Wetenswaardiger stad dan deze, bestaat er in gansch Beieren niet, ofschoon zij slechts zooveel bewoners telt als eene stad van tweeden rang in België. De bochtige, kronkelige straten, de schilderachtige huizen met lnifels, uitstekken, balkons, kunstsieraden van allen aard, leveren voor den bezoeker een onbeschrijfelijk gezicht op en maken ook een diepen indruk op elk kunstenaarsgemoed.
Neurenberg is eene zeer nijverige stad; een groot deel van het kinderspeelgoed wordt daar, wij zullen zeggen, geknutseld; want die kindervoorwerpen worden grootendeels door kinderen gemaakt, en, om de geringheid hunner prijzen, alom, weleer tot in Amerika en Indië, verspreid.
Doch Neurenberg heeft zelfs eens eene ruime plaats in den wereldhandel bezet: het was na de ontdekking der Kaap de Goede Hoop. Die stad was alsdan het entrepot van den handel in het noorden, zoo als Venetië dit in het zuiden was. Het is dan ook van die dagen, dat de kunstrijkdom van Neurenberg dagteekent.
Door de stad stroomt de Pegnitz, over welke zeven steenen bruggen geslagen zijn. Het op eene hoogte gelegen kasteel, de Reichsfeste, dagteekent van onheugelijke jaren; het bevat eene prachtige verzameling schilderijen, vele glasschilderingen en een album ter nagedachtenis van Albert Dürer, welke in 1471 in gemelde stad geboren werd. Niet minder merkwaardig is het stadhuis, zijn de verschillende kerken en andere gebouwen, vooral vele gewone burgershuizen.
Het oudste dokument, dat van Neurenberg gewag maakt - die naam schijnt afgeleid te zijn van Castrum Noricorum - klimt op tot 1050. De stad bezat immers een onafhankelijk karakter, totdat zij den 15 september 1806, onder de souvereiniteit van den koning van Beieren geplaatst werd.