Rondom ons.
De Doryphora.
Pas zijn wij eenigszins van de verschrikkelijke aardappelplaag verlost, of aan gene zij des oceaans doet zich een ander onrustbarend verschijnsel op, waardoor het voedsel des volks, de aardappel met volslagen ondergang bedreigd wordt. Wij bedoelen hier de doryphora decemlineata, een insekt dat men in Noord-Amerika den naam geeft van Colorado of Western tenlined potato bug. Die naam is ontleend aan de tien zwarte streepjes, welke de bovenvleugels van dit insekt versieren.
De colorado is de vijand der aardappelplant, ten minste in dien zin dat hij deze teenemaal verslindt en hare groei onmogelijk maakt. Uit het Rotsgebergte is deze kever in de andere gedeelten van de Vereenigde-Staten overgebracht, en op dit oogenblik richt het insekt eene onberekenbare vernieling in Kanada aan, waar men zelfs tot het besluit gekomen is, geen aardappels meer te planten.
Wat nog het onrustbarendste is van dit insekt, is de snelle en talrijke voortteling. Het vrouwelijk insekt legt tot zelfs 1200 eieren, gemiddeld in achtien of twintig groepjes verdeeld, op de onderzijde van het blad der plant. Na zes dagen komt het insekt reeds te voorschijn en leeft een twintigtal dagen van het loof der plant. Geen bladvezel blijft er over en de aardappelstronken staan letterlijk als kaal geschoren. Na die dagen dringt de worm in den grond en na tien of twaalf dagen komt op nieuw het gevleugeld insekt te voorschijn, dat op nieuw zijne eieren legt.
Volgens opgaaf van een landbouwblad, brengt de colorado drie geslachten voort. Gerekend op het maximum, dus op 1200 eieren, brengt elke kever in het jaar, 3600 wormen of poppen voort. Die van het laatste jaar overwinteren in den grond.
In de belgische Kamer heeft men in den aanvang van Februari 1875 het vraagpunt opgeworpen, of het niet noodig zijn zou den invoer van aardappelen uit Amerika tegen te gaan of beter gezegd te verbieden. Immers, door dergelijken invoer zou men zeer goed dien ongenoodigden gast in onze streken overplanten, en wij vragen aan iedereen wat onmeetlijke ramp daaruit zou voortspruiten.
Die overbrenging zal niemand verwonderen, als men weet dat het leven van den colorado-kever zoo taai is, dat hij uit Kanada naar Engeland overgebracht, levend in laatst gezegd land aankwam.
Is er nu nog geen geschikt middel uitgevonden, om den doryphora te bestrijden? Men beveelt vooral het gebruik aan van koperarsenikzuur, gemengd met plaasterkoek of roggemeel, welke stof men bij het te voorschijn komen der rupsen, over de aardappelplant heenstrooit; doch dit middel is kostbaar en gevaarlijk, het is dan ook geenzins aan te bevelen.
De doryphora is tot nu toe ongekend in ons land, en wij hopen wel dat zij zal geweerd worden; het mislukken van het aardappelgewas is eene ramp voor het volk, en het gelukken van dit gewas is reeds twijfelachtig genoeg, dan dat de kans nog zou verminderd worden.