De eerstgeborenen.
De bijbel van Gustave Doré, door den drukker Mame te Tours uitgegeven, zal niet alleen als ren gedenkteeken van kunst, maar tevens als een bewijs van ondernemingsgeest blijven bestaan. Prachtiger boek verscheen zeker in onzen tijd niet. Heeft Doré daaraan al zijn talent besteed, gewis heeft de heer Mame niets gespaard om de typographische uitvoering met de kunst, als wij dit mogen zeggen, gelijken tred te doen houden.
Reeds meer dan eene gravnuur, uit dien schat van kunstrijke platen, hebben wij aan onze lezers meêgedeeld; thans ontleenen wij aan denzelve het tafereel de Eerstgeborenen.
Gustave Doré is een man met diepe oudheidkundige studiën; dit blijkt uit al de bijhoorigheden in zijne bijbelsche platen; hij is daarenboven een groot schepper in zijne samenstellingen, en wij kennen geen teekenaar die met enkel wit en zwart, eigenlijk zooveel afwisselende kleuren aan zijn werk kan bijzetten.
Tooverachtig speelt hij met het licht, en dit is vooral in zijne illustratiën van Dante's Divina Comedia het geval. Doch brengen wij hier hulde aan zijn inderdaad treffend genie, dan ook moeten wij niet vergeten, dat de graveurs, geroepen om zijn werk weêr te geven, roemrijk hunnen naam naast den zijne mogen plaatsen.
Wat zou het geven, dat Doré zooveel talent aan den dag legde, indien zijne teekeningen niet met dezelfde innerlijke waarde, door de Pannemaeckers en andere graveurs, werden overgebracht?