De visscherij in Nederland.
Door Mr. Hubert Sassen.
Het is een treurig kenmerk van onzen tijd, dat, in weerwil der duurte van de levensmiddelen, die verschillende klassen van de maatschappij drukt en teistert, eene uitzinnige weelde, zucht tot vermaak, zingenot, die zelfde klassen tot verkwisting van zuur verdiende penningen verleiden.
De waarschuwende stem van onze nijvere, bedachtzame voorvaderen, schel klinkend in de leus: ‘Zet de tering naar de nering,’ de grondslag van hunne welvaart, rijkdom, macht, schijnt meer en meer in onze maatschappij weg te sterven. En nogtans, de toepassing van deze kernspreuk is het eenige middel, door hetwelk men den kwellenden druk van de duurte der levensmiddelen kan verzachten. Zij leert ons spaarzaamheid, orde, vlijt, zorg voor de toekomst betrachten, de vruchten van den arbeid waardeeren; zij breidelt de praalzucht, matigt de zucht tot loszinnig vermaak, en behoedt ons voor dat euvel van onzen tijd, zich boven zijn stand of liever boven zijn vermogen te verheffen. De praalzucht, die in vele klassen zich openbaart, is daarvan het voornaamste gevolg. Zie slechts de kleedij en haar tooi: wansmaak, stuitend voor het schoonheidsgevoel, ongerijmdheid, omdat de kunstmatige vorm en de voorwerpen nabootsing en vervalsching verraden, paren zich aan een gemaakte houding. Men speelt de rol van den aristocraat, en, wanneer men het pronkstuk op den keper beschouwt, aftakelt, dan ontdekt men verrassende maar treurige waarheden betrekkelijk het huiselijk leven.
Zullen wij eveneens wijzen op de buitensporige zucht tot vermaak en zingenot, op de menigvuldige gelegenheden, die den volke worden bereid, en, als zoovele listen en lagen op zijn zuur verdiende penningen gelegd, den verderfelijksten invloed op zijn zedelijk en stoffelijk welzijn uitoefenen, het misbruik van sterken drank, die schandvlek van Nederland, begunstigen? Neen, genoeg zij het op te merken, dat dit een en ander de duurte der levensmiddelen verhoogt en armoede en ellende baart. Moord en diefstal zijn bovendien de gevolgen van deze; fijn gesponnen bedrog, misbruik van vertrouwen, zwendelarij de gevolgen van de boven het vermogen opgevoerde levenswijze. Men roemt de beschaving en verlichting van onze eeuw; maar plaats naast dien roem de tafereelen van de gruwelen en de schelmerijen, welke de nieuwspapieren ons dagelijks wijd en breed ontrollen, en men zal spoedig ontwaren dat zij slechts holle klanken zijn: vernis, niets anders.
Maar wat vooral onze zorgen voor de toekomst moet aanwakkeren, is, dat de duurte niet als een tijdelijke, uit rampen of misgewas gesproten, kan worden beschouwd. Met het oog op het verledene en heden voorspelt ons de toekomst veeleer rijzing der prijzen. Het verledene herinnert ons, onder anderen, aan goedkoope levensmiddelen en daarentegen aan den hoogen prijs der kleedingstoffen; ons heden levert goedkoope kleedingstoffen, b.v., maar in weerwil van zijne talrijke uitvindingen en verbazende ontwikkeling op het gebied van industrie, zijne rijkdommen en glans, is het niet bij machte den volke een goedkoop, gezond voedsel te leveren. En dit is toch zeker het eerste en natuurlijkste vereischte voor een krachtvol, arbeidzaam volk.
In dien toestand ligt, naar onze meening, het bewijs opgesloten, dat de ontwikkeling van den landbouw, de bron van alle levensmiddelen, geen gelijken tred heeft gehouden of heeft kunnen houden met het toegenomen getal arbeiders, die de verbazende uitbreiding van het fabriekwezen eischt. In andere woorden, de verhouding van de voortbrengselen des landbouws tot de verbruikers is gebroken. Trouwens deze talrijke klasse, vierde stand genaamd, is vreemd aan den landbouw en genoodzaakt hare levensmiddelen in klinkende munt te koopen. Men mag dus aannemen dat de prijs zal stijgen naarmate het fabriekswezen zich ontwikkelt, - en gebrek en armoede in dezelfde mate. Dit is de geschiedenis van vele fabrieksteden, getuigen die in Engeland, waar, naast verbazenden rijkdom van enkelen, de afzichtelijkste armoede de massa teistert.
De toekomst is dus wel zorgwekkend, vooral omdat gebrek aan godsdienstig en wetenschappelijk onderwijs, naar ieders stand en behoefte, steun van 's menschen zedelijk en lichamelijk welzijn, de voordeelen,