Christi, verschillige platen verbeeldende de bijzonderste hedendaagsche gebouwen en plaatsen in de streek waar Thomas verbleven heeft, en voorzien van een schoone landkaart van Holland.
Wat M. Cruise is en wat hij beoogt, is gemakkelijk te vernemen uit het volgende uittreksel van zijne voorrede:
‘Profoundly interesting as the subject is, and prolific as its literature has become, I am not aware of any book in English written from a Catholic point of view, in which the life and work of Thomas à Kempis. with the history of his times and surroundings, are placed within reach of the public.’
Al wat er over Thomas à Kempis in betrek met de Imitatio Christi tot den dag van heden geschreven en gedrukt werd, wordt in dit boek besproken, de redetwisten vergaârd, vergeleken en ontleed. De bronnen door de schrijvers aangeduid heeft schrijver in persoon en met eigen oogen nagezien, ja zelf de plaatsen bezocht waar Thomas zijn leven gesleten heeft en aldaar met eigene toestellen de verschillige gezichten genomen die op de platen van zijn werk verbeeld staan.
Dit schoon werk is een boek dat in de handen moet zijn van iederen Vlaming, die belang stelt in Thomas en zijne weergalooze Imitatio; onmogelijk er den korten inhoud van te geven; men moet het gevrocht zelf lezen.
H.
Geschiedenis der verwoesting van Brecht in 1584. Onder dezen titel heeft de heer J. Michielsen, ter genoemde plaats, een zeer lezenswaardig boekje in het licht gegeven. Het is eene huiveringwekkende bladzijde uit de geschiedenis der XVIe eeuw, met aanteekeningen over den toestand der rond Brecht gelegene dorpen, alsook van een aantal andere gemeenten van het markgraafschap Antwerpen in dat tijdvak. De heer Michielsen verdient lof voor zijne belangrijke uitgave. Laten wij hopen, dat hij zijne werkzaamheid niet tot dat huidige boekje bepalen, maar nieuwe opzoekingen doen zal om het verledene van land, gewest of geboortedorp op te klaren.
De druk is van L. Braeckmans, te Brecht, en zeer net.
D.
Jaarboek der Koninklijke Vlaamsche Academie voor taal- en letterkunde, 1887, Eerste jaar, behelzende met de portretten van Zijne Majesteit den Koning en van Ministers Beernaert en de Moreau, alles wat betrek heeft met de taal- en letterkamer, de koninklijke besluiten, de instelling, de wetten, de lijst der leden met de volledige lijst hunner werken, enz. enz. fr. 2,50.
Verslagen, Mededeelingen der Koninklijke Vlaamsche Academie met de volgende voorlezingen: De Leeraars der Nederlandsche taal op een Vlaamsch Atheneum, door J. Micheels, Terugkeer tot Vondel, door H. Claeys, Breidel en De Coninck en Stichting van het Gemeentehuis te Schaarbeek, twee gedichten van E. Hiel, Jan-Antoon-Frans Pauwels (1747-1823), Antwerpsche dichter, door L. Mathot, Aanteekeningen over de voorouders van Vondel, door P. Genard, Over Willem's Madoc, door Jhr Nap. de Pauw, Een onuitgegeven Nederlandsch gedicht van Janus Dousa, door L. Roersch, De Morgen, cantate door J. Van Droogenbroeck, 2 bd. fr. 2,00.
Slechts 50 exemplaren worden in den handel gesteld