1500-tallet veien til England, Everyman, og noe senere på 1500-tallet ble det i Nederlandene skrevet et par latinske Enhverdramaer. Via disse latinske spillene fant stoffet i Tyskland veien inn i en rekke forskjellige spill på morsmålet, med høydepunktet i Jedermann fra 1911, det årlige spill under festspillene i Salzburg, skrevet av den østerrikske dikter Hugo von Hofmannsthal.
Temaet for den bok som her presenteres er sagnet om nonnen som forlater sitt kloster for en manns skyld, men som efter mange år vender tilbake uten at noen i klosteret har merket hennes fravaer. Jomfru Maria har nemlig i mellomtiden påtatt seg hennes skikkelse og utført hennes daglige tjeneste som klosterkirkens sakristansøster.
For vår tids alminnelige leserpublikum er kanskje dette stoff mindre kjent, men det har ikke desto mindre hatt en stor utbredelse i forskjellige litteraire former. Størst utbredelse fikk stoffet i form av legender og eksempler over hele Europa i middelalderen. Også i en gammelnorsk samling Maria-soger fra ca. 1300 finner vi legenden igjen, og i reformasjonstiden dukker den endog opp med ‘motsatt fortegn’, idet den er tatt opp i en samling legender som skal vise hvilke løgner den katolske kirke farer med.
Den eldste skriftlige dokumentasjon man kjenner, finner man i en latinsk legendesamling, Dialogus miraculorum fra ca. 1220, skrevet av Caesarius von Heisterbach, prior i cistercienserklosteret i Heisterbach i Rhinland. Her baerer fortellingen titelen De Beatrice custode, eller Om sakristansøsteren Beatrice. Senere skrev Caesarius von Heisterbach enda en bok med mirakuløse sagn, Libri VIII miraculorum - Åtte bøker med mirakler, som skriver seg fra 1237-38. Også her finnes sagnet om Beatrice, men uten at hun navngis, og med små varianter i teksten.
Veien fra den enkle legende til en omfattende dikterisk behandling i det middelalderske episke dikt som her presenteres, synes ikke å ha vaert lang, hverken i tid eller rom. Den flamske middelalderforsker, jesuitten D.A. Stracke, mente å kunne tidfeste det så tidlig som til ca. 1240, d.v.s. kort efterat Caesarius' annen legendesamling var skrevet. Men noe sikkert kan man ikke vite. En annen flamsk forsker, Willem van Eeghem, mener at eposet er skrevet av en kjent dikter i middelnederlandsk litteratur, nemlig Hein van Aken, og hvis dette er tilfellet, kan det ikke vaere skrevet før 1290. Nederlenderen G. Kazemier derimot setter tiden for eposets mulige tilblivelse til mellom 1237 og 1276. Yngre enn 1276 kan det ikke vaere, mener han, da pave Gregor X på det 2. Lyon-konsil i 1274 satte forbud mot