| |
| |
| |
| |
Het boekenrek
‘De zilveren Beker’ door Thomas B. Costain. Uitgave Jan Van Tuyl, Antwerpen-Zaltbommel (Triomfreeks). 534 blz. Prijs geb.: in reeksverband 65 fr.; buiten reeks 130 fr.
Thomas B. Costain verwierf in Amerika naam en faam als schrijver van spannende historische romans. De uitgevers van de Triomfreeks verdienen waarlijk de meeste lof voor hun initiatief om een der beste romans van deze auteur The Silver Chalice, in de zeer degelijke en vlotte vertaling van A.G. Barkey Wolf, in het bereik te hebben gesteld van de Vlaamse en Nederlandse lezers.
De zilveren beker die tot thema dient voor deze historische roman is de beker die Jezus gebruikte bij het laatste avondmaal. Basilius, de jonge heidense slaaf en begenadigde kunstenaar die door Lucas in Antiochië werd ontdekt krijgt van Jozef van Arimathea de opdracht de afbeeldingen van Jezus en van de Apostelen op deze beker aan te brengen. Hiervoor moet hij op reis doorheen het grote Romeinse Rijk, want de apostelen zijn her en der verspreid.
Dit gegeven biedt de auteur de gelegenheid om zijn boek rijk te stofferen met historische figuren (Simon de Tovenaar, keizer Nero, Petrus, Paulus, de hogepriester, de zeloten, enz.) en historische gegevens, die zeer behendig in het gebeuren werden verwerkt. En dan, gevlochten doorheen dit op zichzelf reeds zeer wisselend gebeuren, het verhaal van twee jonge gehuwden: Basilius en Debora, de kleindochter van Jozef van Arimathea. Twee jonge gehuwden die in den beginne niet goed weten of ze wel van mekaar houden, omdat ze getrouwd zijn uit nood: om de erfenis van Debora, samen met de beker, voor de kerk te behouden. Na heel wat avonturen, gevaren en innerlijke strijd zal de jonge heiden Basilius eindelijk ervaren waar hij zijn grootste geluk kan vinden.
Een degelijk, boeiend en spotgoedkoop boek; de samenstellers van deze vijfde Triomfreeks wezen van harte gefeliciteerd voor hun flinke keuze.
O.D.M.
| |
‘Het was Lente’ door Ernest Claes. Uitgave Standaard-Boekhandel, Antwerpen. 196 blz. Prijs: gen. 75 fr., geb. 95 fr.
Deze novellenbundel van Ernest Claes, bevat naast ‘Het was Lente’ vijf andere verhalen: ‘De Kerstnacht van Sarelewie’, ‘Van de Os en de Ezel’, ‘De Moeder en de drie Soldaten’, ‘Toen ik uit | |
| |
Duitsland kwam’ en ‘Het Leven en de Dood van Vitalis van Gille’.
Enkele van deze novellen werden reeds vroeger afzonderlijk uitgegeven of verschenen in tijdschriften (o.a. in Dietsche Warande en Belfort).
Ernest Claes is en blijft de boeiende en humoristische verteller, zoals we hem reeds kenden uit vroeger werk. De weldoende mildheid waarmede hij over mensen en gebeuren schrijft bezorgt aan deze literair hoogstaande novellen een diep-menselijke charme. Een mooi boek voor wie houdt van Claes' ongekunstelde en echt-Vlaamse verteltechniek, waarin de fijne en gezonde humor een zo ruime plaats inneemt.
O.D.M
| |
‘Rebel uit Roeping’ door Steven Debroey. Uitgave Lannoo, Tielt. 212 blz. Prijs: ing. 78 fr., geb. 106 fr.
De schrijver van ‘De Lord-Kanselier’ schijnt definitief zijn weg gevonden te hebben als biograaf. Voornoemd boek was inderdaad een historisch-verantwoorde en ophefmakende evocatie van het leven van de Heilige Thomas More. In ‘Rebel uit Roeping’ beschrijft Steven Debroey op meesterlijke wijze het leven van de Ierse vrijheidsheld Patrick Pearse, die in 1916 de beroemde Paasopstand tegen de Britse verdrukking leidde en, na de mislukking van de opstand, werd gefusilleerd.
Deze levensbeschrijving van een grote en in alle opzichten bewonderenswaardige strijder voor vrijheid en recht, die tevens een groot christen-humanist was, is historisch volledig verantwoord. In haar eenvoudige en pretentieloze oprechtheid grijpt ze ons aan als een roman.
O.D.M.
| |
‘De Stille Wreker’ door I.A.R. Wylie. Vertaling G.H.J. van de Bovenkamp en D. van de Bospoort. 208 blz. geb. Uitgave: A.G. Schoonderbeek-Laren N.H. 1954.
Er bestaat bij sommige Amerikaanse auteurs een kennelijke voorkeur om hun verhalen in Frankrijk te laten afspelen, terwijl zij beroep doen op werkelijke figuren van bestaande kunstenaars ofwel op fictieve artisten, om tot het creëren van een bepaalde sfeer te komen. Ook I.A.R. Wylie heeft als hoofdpersoon een schilder, iemand die als innerlijke verschijning wat naar de maat van Van Gogh is getekend, ten tonele gevoerd. Deze roman is hoofdzakelijk doortrokken van dramatische effecten, want in een klein Frans dorpje wordt door deze hoofdfiguur naar de verrader van zijn Franse halfbroer gezocht. In de sfeer waarin de oorlogstijd blijft opgeroepen wordt gans het verhaal gesteld, en de schrijver is er werkelijk in geslaagd een vlot lezende en stellig boeiende roman te schrijven, die lichtjes boven de gewone ontspanningslectuur uitrijst.
Door de Uitgever werd dit boek op een eenvoudige doch smaakvolle wijze gepubliceerd.
R.D.C.
| |
‘Hope in Africa’ door C.J.M. Alport. Uitgave Herbert Jenkins, London.
C.J.M. Alport overschouwt in dit belangrijk overzicht al de aspecten die de evolutie van de Britse koloniale politiek biedt. Hij ontkent niet dat de Britten de apartheids-politiek in Z.-Afrika niet kunnen begrijpen en prijst een streven naar gematigdheid aan bij het oplossen van de diverse problemen en conflicten die zich in Afrika stellen.
‘People who think simply in terms of blacks against whites misunderstand the whole problem of the plural society which history has | |
| |
brought into being’. ‘A heavy responsability rests both upon politicians in the United Kingdom and upon Europeans in Africa to prove by their example and their individual prowes that these claims are justified’. Schrijver denkt onzes inziens nog te liberalistisch.
R.
| |
‘Report on Southern Africa’ door Basil Davidson. Uitgave Jonathan Cape, London.
Een uitvoerig en gedetailleerd rapport van een vooraanstaand journalist, gewezen European leader writer van ‘The Times’, thans verbonden aan de New Statesman. Zijn besluiten zijn eerder pessimistisch en hij heeft heel wat aan te merken op het Brits beleid in de besproken gebieden beneden de evenaar. Hij bepleit een vooruitstrevende sociale politiek voor Afrika. ‘The needs of new social and economic forces certainly include the grant of political rights to Africans. They imply the concession of full democratie freedom within a multi-racial frame-work. But, they include no less, a number of specific changes which can also be defined. The first of these is the modernisation of African agriculture; the second is the reduction of rural over-population by deliberate urbanisation; the third is the ending of social and industrial colour-bars, and the extension to Africans of full trade-union rights’.
R.
| |
‘In South Africa’ door Francis Brett Young. Uitgave William Heinemann, London.
Een beschrijvend boek, door een gedegen schrijver die veel gereisd heeft. Zuid-Afrika zoals het was, is gegroeid en zoals het thans leeft, is het thema. Een boek dat veel kan bijdragen tot een beter inzicht in de oorzaken van de diverse moeilijkheden van blank en zwart in dit oude en tevens zo jonge gewest. Het is aantrekkelijk geïllustreerd met zwartwit en kleur-tekeningen van François Krige.
R.
| |
‘Struggle for Africa’ door Vernon Bartlett. Uitgave Frederick Muller, London.
Het zwarte continent, of zoals Bartlett het noemt, het continent zonder geschiedenis, wordt hier te voeten uit getekend door een specialist in de observatie en het is vooral die grote gave die aan de basis ligt van een boek dat de schrijver niet bestemd heeft voor de expert, zoals hij in zijn inleiding verklaart, maar dat desalniettemin uitmunt door accurate gegevens en zeer realistische opmerkingen en vaststellingen. Vooral in het gedeelte over Belgisch-Kongo heeft ons daarvan kunnen overtuigen en zal niet nalaten ons koloniaal beschavingswerk, naar zijn juiste waarde, te doen erkennen in het buitenland.
Bartlett vergelijkt de verschillende systemen en methoden die door de blanke in Afrika worden gevolgd, om de evolutie van de zwarte tot een goed einde te brengen. Dat hij daarbij alle lof toezwaait aan België's koloniale politiek strekt hem tot eer en ons tot grote dankbaarheid.
‘For the Congo differs radically from all other African territories. lts 76.000 Europeans (of whom 3/4 are Belgians) and its 12.000.000 Africans probably live in greater material comfort than the Europeans and Africans, of any other tropical African country’.
‘Nowhere else in Africa is so much care taken to preserve a healthy and contented labour force’.
‘The Congo is the African's Brave New World’.
‘The Belgian Government is now beginning to build up, from the
| |
| |
smallest communities, a simple system of elections which will gradually teach the Africans to accept responsability. Political development is beginning later in the Congo than elsewhere; that fact certainly need not make it any the less successful.
‘Struggle for Africa’ is een belangrijk boek, dat veel kan bijdragen tot een betere verstandhouding en een intensere samenwerking in Afrika en tussen Afrika en Europa.
R.
| |
‘Before the White Man in Kenya’ door Dr C.J. Wilson. Uitgave Mc Corquodale & Co, Ltd., London.
Deze korte versie van de uitgave ‘Before the Dawn in Kenya’ volstaat om als levende achtergrond te dienen voor verdere beschouwingen bij het leven en de strijd in Kenya op de huidige dag. Dr Wilson maakt het duidelijk dat het een wonder mag heten dat de Afrikaan (van Kenya in het bijzonder) zijn wrede primitieve manier heeft kunnen overleven en toont met klem aan dat vooral de magie en de wetten van de tovenaar de mogelijke vooruitgang hebben geremd. Zonder de leiding en de discipline van de blanke, is er volgens Dr Wilson geen kans om de Afrikaan van de primitiviteit in een menswaardiger toestand te loodsen.
A.
| |
‘Les Nzimbu, Monnaie du Royaume de Congo’ door Dr Edmond Dartevelle. Uitgave Bulletins et Mémoires de la Société Royale Belge d'Anthropologie et de Préhistoire. 250 blz.
Reeds in 1948 publiceerde Dr E. Dartevelle in ‘Band’ een opmerkenswaardige bijdrage: ‘Schelpen op de inlandse Markt te Leopoldstad’, waarin schrijver vooral aandacht besteedde aan de schelpen die vroeger als geld of amuletten werden gebruikt. De studie die zes jaar geleden slechts enkele bladzijden besloeg is thans uitgegroeid tot een lijvig boekdeel van 250 blz., rijk geïllustreerd en van de nodige platen en kaarten voorzien. Dr E. Dartevelle, gewezen koloniaal ambtenaar, en thans conservator bij het Koninklijk Museum van Tervuren, afdeling Zoologie, verdient alle lof voor zijn schitterende bijdrage tot de toegepaste sociale anthropologie. Het Ministerie van Koloniën samen met de Centrale Bank van Belgisch-Kongo en Ruanda-Urundi deden er goed aan de uitgave van deze studie, dank zij hun finantiële steun, mogelijk te maken.
O.D.M.
| |
‘Audace’ Nr 1 en 2. Uitgave Bruylant, Brussel. 232 en 246 blz. Prijs per Nr 50 fr.
Er is m.i. wel een bijzondere dosis moed vereist om te besluiten tot het uitgeven van een zo revolutionnair tijdschrift als ‘Audace’. Men versta me nochtans goed. ‘Audace’ is enkel en alleen revolutionnair te noemen omwille van zijn vorm: inderdaad, dit tijdschrift, dat slechts vier maal per jaar verschijnt, biedt telkens een bloemlezing van uitsluitend onuitgegeven letterkundige werken: romans, novellen, toneelstukken enz. worden er integraal in opgenomen. In die zin is dit tijdschrift geroepen om een soort digest te worden van wat onze frans-schrijvende auteurs zoal voortbrengen; ‘Audace’ beperkt zich ten andere niet slechts tot werk van eigen bodem, ook vreemde fransschrijvende auteurs publiceren in dit nieuwe tijdschrift. De lage prijs en de rijke verscheidenheid van de inhoud zullen er zeker velen toe aanzetten met deze uitgave kennis te maken. ‘Audace’ wordt in Kongo verkocht bij de boekhandelaars te Albertstad, Bukavu, Bunia, Coquilhatstad, E'stad, Jadotstad, Gemena, Kamina, Kolwezi, Leo, Luluaburg, Mweka, Paulis, Stan en Usumbura.
O.D.M.
|
|