Het boekenrek
‘L'Exotisme dans l'Art et la Pensée’, door Roger Bezombes. - Uitg. Elsevier. Brussel - Parijs - Amsterdam - New-York - Londen. - Prijs: 780 fr.
Van verre landen is steeds een wondere bekoring uitgegaan, en dat hunkeren naar vreemde, exotische landen heeft in de loop der eeuwen vele kunstenaars bij hun artistieke scheppingen geïnspireerd.
Op het ogenblik dat de redactie van ‘Band’ het plan opvatte dit Kerstnummer te plaatsen in het teken van het exotisme in de kunst, verscheen bij de Uitgeverij Elsevier dit prachtboek, getiteld ‘L'Exotisme dans l'Art et la Pensée’. Het werd samengesteld door Roger Bezombes, de Franse kunstschilder en secretaris van de ‘Société des Orientalistes Français’. Hij was als dusdanig uitstekend geplaatst om ons in een rijk geïllustreerde bibliofielenuitgave een overzicht te geven van de artistieke creaties van vroeg en verre, die op een of andere manier uiting gaven aan de ontroering die het exotische karakter van verre landen bij hun schepper had opgeroepen. Bezombes heeft twintig jaar van zijn leven besteed aan de samenstelling van dit boek.
Pas bij het doorbladeren van dit ‘musée imaginaire’ geeft men zich maar voor goed rekenschap welke magische charme er van het Oosten b.v. is uitgegaan in de loop der tijden, van Confucius tot Sartre en Camus, van Hans Memling tot Gauguin, van Homeros tot Blaise Cendrars en Graham Greene, van Bellini en Gozzoli tot Matisse en Picasso, van Rabelais tot Tolstoï en Maeterlinck.
Het boek wordt ingeleid door de dichter Paul Valery, die zijn artikel begint met de woorden ‘Ce nom de l'Orient est l'un de ceux qui me sont un trésor’. Verder somt hij de verschillende elementen op van de bijdrage van het Oosten tot de Westerse beschaving: ‘Toute la science, presque tout l'art du monde; les voluptés les plus délicates; les connaissances les plus abstraites; la production naturelle de ce canton du globe, comme la vigne et le blé, la rose et le jasmin, comme le térébinthe et les arbustes qui distillent les gommes de la myrrhe et de l'encens. Ici germèrent les croyances les plus puissamment organisées, les philosophies les mieux raisonnées. L'idolâtrie y créa des monstres de magnificence et de beauté; la rigueur, des chefsd'oeuvre de pureté solide. Quantité de villes insignes y fleurirent, de Ninive et d'Athènes à Ispahan.’