‘Vrouwen zonder betekenis’, door Mevr. Stephanie Claes-Vetter. - N.V. Uitgeverij P. Vink, Antwerpen - Amsterdam, 232 blz. Prijs: 65 fr. gebonden; 48 fr.gebrocheerd.
Deze nieuwe roman van Mevrouw Claes-Vetter is een oorlogsroman. Terwijl de meeste oorlogsromans echter de heldaftigheid en de ellende van de frontsoldaten of de weerstand bezingen, de gruwelen van de concentratiekampen aanklagen, belicht schrijfster een ander facet van de jongste oorlog: de vrouw in dit konflikt. Mevr. Claes-Vetter verhaalt ons het wel en wee van een vooraanstaande familie, waarvan de mannen elk volgens hun eigen opvatting hun plicht hebben gedaan: de beroepsofficier verblijft vijf jaar lang in krijgsgevangenschap, de ene student sneuvelt de eerste oorlogsdag, de andere valt in het verzet, een schoonzoon vertrekt naar het Russisch front. Thuis blijven de ouders, de voorname hoogstaande geleerde en zijn innemende dame Liesbeth, de dochters en schoondochters, de vurige Veerle wier man naar het Oostfront is en die zelf een zeer actieve rol speelt in de weerstand, de Engelse schoondochter Mabel, het praktische huismoedertje Anneke, de mooie en fijne Yolande, die reeds vóór de oorlog min of meer verloofd was met een Duitser.
De bezetter heeft een zekere eerbied voor de beroemde geleerde, Prof. Paul Slotenmakers. Dank zij zijn tussenkomst komen tal van verzetslieden en politieke gevangenen vrij, maar zijn eigen schoondochter wordt gearresteerd omdat ze van Engelse afkomst is. Zijn zonen sneuvelen. Komt er dan nooit een eind aan die oorlog? Ja, de bevrijding nadert. Wie had echter durven denken dat het ergste nu pas zou komen, dat het grootste leed door hun eigen landgenoten zou berokkend worden? Prof. Slotenmakers wordt aangehouden, zogezegd om zijn verstandhouding met de vijand, die alleen diende om landgenoten te redden. Yolande wordt weggesleurd, mishandeld, onteerd. Maar ook dat alles gaat voorbij. De diepe wonden die deze ‘bevrijding’ geslagen heeft, genezen echter zeer, zeer langzaam.
Mevr. Claes-Vetter is er ongetwijfeld in geslaagd een goed beeld op te hangen van de schrijnende toestanden tijdens en onmiddellijk na de oorlog. Zoals de andere romans van deze auteur is ook ‘Vrouwen zonder betekenis’ in een vlotte en sierlijke taal geschreven. Volgens ons zijn de karakters van alle personnages echter wat al te mooi, te edel, te idealistisch voorgesteld. Er bestaan ongetwijfeld vele zulke hoogstaande mensen, maar bestaan er families met uitsluitend edele, nobele mensen, hoe voornaam ze ook zijn mogen?
G.D.V.