ligt aan de basis van het nu eens serene dan weer bruisende oeuvre in zwart en wit van de grootmeesters der etskunst. Niets stond thans nog de verspreiding op grote schaal in de weg, zowel van oorspronkelijk werk als van nauwkeurige reproducties van meesterstukken der schilderkunst.
Antwerpen waar, bij de wende der zestiende eeuw, het economisch verval met een ongekende culturele bloei vergezeld ging, werd dra het centrum van een enorme industrie die de wereld overstroomde met een lawine van keurige etsen. Het geslacht Galle voorzag de katholieke wereld van onuitputtelijke voorraden religieuze voorstellingen terwijl Hieronymus Cock, om maar de bekendste te vermelden, de schilderijen van Breughel in prent bracht en aldus niet weinig bijdroeg tot diens vermaardheid en die van andere italianiserende kunstenaars. Rubens, van wie men amper een enkel met eigen hand geëtst plaatje kan aanwijzen, en Van Dijck schaarden rond zich groepen van etsers met opdracht hun werken in het koper te bijten en te vermenigvuldigen.
Het zou te ver leiden alle latere technieken te vermelden, die door steeds meer geraffineerde technische vorderingen, niet alleen toelieten schilderijen, maar ook potlood-, krijt- en gewassen tekeningen min of meer natuurgetrouw te reproduceren. Zij werden trouwens sedert de twintigste eeuw op de achtergrond gedreven door de photo-mechanische procédés.
De uitvinding van Daguerre heeft niet enkel op haar actief het thans vergeelde portret van grootvader met bolhoed en regenscherm voor 'n geschilderde arcadische achtergrond, omlijst met bloempotten op voetstuk, maar kan thans eveneens bogen op de haast nauwkeurige reproductie in kleuren van de werken van oude en hedendaagse meesters en als laatste nieuwigheid, op het verfilmen van het ontstaan van het werk van moderne kunstenaars. De veelkleurendruk waarmee Seeman en Piper in Duitsland bij hun vulgarisatiewerk lofwaardige resultaten bereikten, werd verbeterd door de heliogravure waarin Braun in Frankrijk zijn prachtige reproducties uitvoerde en die op dit ogenblik tot de volmaaktheid wordt opgevoerd in het procédé aangewend door de Zwitserse Skira-uitgaven voor hun monumentale reeks ‘Peinture, Couleur, Histoire’.
De thans in de kolonie vertoevende prentenverzameling van de Unesco, die met medewerking van Band, de Vlaamse Vriendenkringen en de U.A.A.L., uitgestald zal worden in verschillende centra van de kolonie, is een resultante van deze vijf eeuwen zoeken naar vermenigvuldiging en verspreiding van schoonheid.
Zij omvat een uitgebreide keuze van meesterwerken uit verschillende cultuurgroepen en tijdperken. De verzameling mag disparaat lijken, zij geeft niettemin een kleurig beeld van wat op gebied van schilderkunst sedert de middeleeuwen tot de negentiende eeuw werd tot stand gebracht. Zij is een inleiding tot eventueel latere, meer gespecialiseerde en uniforme tentoonstellingen, gewijd aan bepaalde scholen of zelfs aan bepaalde meesters. Men kan er in elk geval reeds nu een kern van werken van de Vlaamse Primitieven in onderkennen. Onze oude meesters zijn namelijk in deze reeks van 40 prenten met 7 werken vertegenwoordigd.