Opvoeding
Dat het sommige volksmensen aan opvoeding mangelt is een zaak waaraan wij, helaas, nog maar weinig kunnen verhelpen. Hetzelfde gebrek echter te moeten vaststellen bij zg. intellectuelen is een verschijnsel dat wij met alle middelen moeten bekampen.
In een landje als het onze waar er mensen gevonden worden die denken een kulturele opdracht te vervullen door het mobiliseren van een groepje groot geworden K.S.A.-jongens om kabaal te maken tegen een groot filmisch meesterwerk zoals ‘Diable aux Corps’, in een landje waar de overheden, in plaats van die opruiers te straffen er niets beter op vinden dan de film zelf te verbieden, in zulk landje mag men zich aan alles verwachten. Ook aan het feit dat een onderpastoor in een pseudo-literair tijdschrift een artikel publiceert waarin hij mild gebruik maakt van fraaiheden zoals ‘afgezwijnde sater’ en ‘smeerlapperij’.
Maar laat ons liever mensen en dingen bij hun naam noemen. Het onderpastoorken oefent zijn ambt uit te Balegem en noemt zich De Swaef, terwijl het tijdschrift dat er niet voor terugschrikt dergelijke gemeenheden te publiceren ‘Nieuwe Stemmen’ heet. Het artikel in kwestie handelt over de novelle ‘Levensverhaal’ van Rik Lanckrock. Wij zouden er De Swaef willen op attent maken dat wij nooit aan papenvreterij hebben gedaan en het alsnog niet zinnens zijn te doen, wel integendeel. Het stoot ons echter tegen de borst dagelijks te zien hoe sommige katholieken iedereen die hun opvatting niet deelt uitschelden voor ploert.
Wat nu De Swaef's artikel betreft, het beschouwt Lanckrock's novelle van uit een ander dan literair standpunt. Ook het feit dat ‘Levensverhaal’ een scherpe satire is tegen de schijndeftigheid (een kwaad dat ook de priesters - indien ze het zelf niet bedrijven - zouden moeten bekampen) wordt met geen enkel woord vermeld.
De Swaef trekt in de eerste plaats ten strijde tegen Rik Lanckrock als mens. Dat hij met iemands privé-leven geen uitstaans heeft en dat de discretie daartegenover een eerste kenmerk van beschaving is, daar heeft hij geen flauw benul van. Nu hij echter alle mogelijke vunzigheden over Lanckrock heeft geschreven zou ik hem toch willen doen opmerken dat wij die