Boekbespreking.
‘Verhalen’, door Karel van de Woestijne. - N.V. Standaard-Boekhandel. - 1944. - 91 bldz. - Gew. uitg.: 120 fr.; luxe uitg.: 360 fr. (ingen.); 480 fr. (gebond.).
Aan de hand van dezen bundel stelt zich de vraag of dit laatste werk ons een dieper inzicht verschaft in het geniaal kunstenaarschap van Van de Woestijne.
Anderzijds rijst een nevengedachte op: Zou Van de Woestijne, moest hij nog in leven zijn, tot het uitgeven van deze novellen besloten hebben?
Op beide vragen meenen we, tot onze zeer groote spijt, ‘Neen’ te moeten antwoorden. Deze verzameling brengt ons wel een uitbreiding, een vervollediging van Van de Woestijne's oeuvre doch dit is en blijft van zuiver kwantitatieven aard. Kwalitatief werd ons zeer wening gebracht.
We dienen nochtans toe te geven, dat het initiatief van Standaard-Boekhandel uit litterair-historisch standpunt te loven valt, doch litterair-critisch kan deze vaststelling niet bijgetreden worden. Dit 8-tal novellen openbaart ons in groote lijnen eerder een middelmatig novellist, geenszins den Meester die Van de Woestijne was.
Het is echter begrijpelijk, dat in een paar goed-geslaagde novellen de geest en het meesterschap van den grooten auteur tot hun recht komen. Dit is o.m. het geval in ‘Het Late Bezoek’, waar hij onverbiddelijk de gemoedsroerselen uitrafelt en de laatste hartvezel blootlegt - hij voelt zichzelf besmeurd met al het verderfelijke, met al het lage der menschheid - dit smartelijk gevoel, dat uit het grootste deel zijner gedichten spreekt vindt men in dit proza terug.
Ook in ‘De Brief’ treedt zijn knap ontledingsvermogen van de complexe psychische toestanden op den voorgrond. Zijn figuren worden door hartstochten verteerd en blijven berusten in hun eentonig burgerlijk leventje. Die bourgeoisziel kende Van de Woestijne door en door en het is juist hetgeen brandt in het innerlijke dezer ziel, het laag-bestiale, dat hem aantrekt als het obsedeerend thema van zijn novellen.
‘De Ontmoeting’ om de aangrijpende diepmenschelijkheid,