‘Nu’ - redactie: A. Carlier - Rijke Klarenstraat, 17, Gent
In het Decembernummer 1944 wordt het programma van het tijdschrift uiteengezet: onderwijsstrijd, verdediging van het officieel onderwijs; taalstrijd, de Nederlandsche taal haar waardige plaats doen bekleeden in ons land; kultureele manifestatie's steunen.
In dit nummer lazen wij benevens een tweetal litteraire artikels, eveneens een geslaagd gedicht van E. Parez en een paar wetenschappelijke bijdragen.
De typographische afwerking was verzorgd. De inhoud kon ons, voor een debuteerend tijdschrift, bevredigen. Wat de strekking aangaat, hopen wij, dat de redactie konsekwent met haar leuzen zal handelen - het kan slechts ons land en ons volk ten goede komen.
Wij verwachten, dat het redactiekorps het ‘steeds beter’ indachtig zijn zal.
Intusschen verscheen het tweede nummer van ‘Nu’ - wij stelden met voldoening vast, dat onze verwachtingen niet werden teleurgesteld. Naast litteraire bijdragen, bemerkten wij artikels over folklore, muziek, film, tooneel, pedagogie.
In zijn geheel een zeer interessant nummer.
‘De Schijnwerper’ - Beheer en redactie - Zwijnaardesteenweg, 2, Gent.
Over dit weekschrift willen wij kort zijn. In een stad als Gent, met twee schouwburgen, één conservatorium, een vijftal tentoonstellingszalen en tientallen bioscopen, was een spiegel van het kunstleven een noodzakelijkheid. Er was behoefte aan een dergelijk tijdschrift. ‘De Schijnwerper’ heeft die leemte aangevoeld en aangevuld. Regelmatig verschijnen interviews met kunstenaars, muziekpraatjes, tooneelvaria, filmnieuws, bijdragen en kritieken over plastische kunstenaars en programma's over allerhande kunstmanifestatie's.
‘Nieuwe Stemmen’ - Hoofdredactie Dr. A. Van den Daele S.J. - Brusselschestraat, 13, Aalst.
In de inleiding van het eerste nummer lezen wij: ‘Bestemd voor de jongeren, na hun middelbare studiën, wordt dit tijd-