De in de oude sage ver-van-alle-menschelijke sferen handelende personen, werden in deze bewerking gereïncarneerd tot typen, die we in onze maatschappij dagelijks ontmoeten. Wij maken kennis met levende menschen, met hun geestelijke en materieele aspiratie's, die ons de sprookjesachtige Tristan en Isoldesage, met het geheel van haar symbolische voorstellingen, weer doen beleven. Wie dacht, dat deze Middeleeuwsche geliefden, met hun platonische wereldbeschouwing, niet van deze aarde waren, zal zich teleurgesteld voelen. Wie echter overtuigd was van de geweldige metaforische bewijskracht, die van deze legende uitstraalde, zal zich ideëel gesterkt voelen.
De auteur heeft in dit werk eens te meer de diepe, ondoorgrondelijke leefbaarheid van het surrealisme bewezen. Wij kunnen hem om deze kranige letterkundige poging, tot verrijking van onze eigene Vlaamsche belletrie, slechts gelukwenschen.
De algeheele inhoudsconclusie van het tooneelwerk: wij zijn allen Marc's (in de sage koning van Cornwall), ttz. materialisten, met een weinig van Tristan, ttz. idealist, in ons.
De groote waarheid ligt hierin, dat een Marc op aarde thuishoort, terwijl Tristan, met zijn edele ziel, in een goddelijker, geestelijker wereld woont.
Wat de vertolking van het stuk zelf betreft, dienen wij een bijzonder woordje van lof aan Frans Roggen toe te zwaaien. Hij is er in geslaagd de vereischte a-rationeele en surrealistische stemming te scheppen. Ook Ernest Steenbrugge, in de rol van oom Marc, bracht ons een stijlvolle en typische creatie van den mondainen en beminnelijken grootfinancier (in de sage Koning Marc).
De rollen van Tristan en Isolde werden respectievelijk uitgebeeld door Gustaaf Boebaert en Celine Weenen. Hun spel was sober en verzorgd. Wij meenen de jeugdige Celine Weenen een goede carrière te mogen voorspellen. Diane De Ghouy bracht ons, met haar rijk talent, op sommige plaatsen in vervoering, voornamelijk in die scènes waar ze hare hartstochtelijke verkleefdheid aan Marc dient te verbergen.