- Soap schrijven Ook bij een workshop waar leerlingen hun eigen soap konden schrijven werd actief gewerkt. De leerlingen schreven onder begeleiding van een jonge, enthousiaste studente, hun eigen soapscène. In een paar regels schreven de leerlingen een eigen verhaaltje met als uitgangspunt een man en een vrouw die een relatie hebben. Zo werd er iemand ten huwelijk gevraagd, bleek er iemand in een scène zwanger te zijn en zit weer een ander stel wel erg uitgeblust op de bank. De workshopbegeleider liet zien dat er in zo'n korte scène eigenlijk heel veel informatie zit.
- De rapclass Daarna ging ik naar de rapclass. De leerlingen kregen een songtekst die ze met z'n allen gingen rappen. De docent legde uit hoe het rappen in z'n werk gaat en hoe je ritme en nadruk kunt gebruiken. Met een flinke beat eronder stonden de leerlingen als volleerde rappers mee te doen: ‘wie kan schrijven die mag blijven, want als je niet kunt schrijven, dan kun je ook niet blijven.’ Inderdaad, want als je schrijft, dan kun je worden herinnerd. Toen de leerlingen het rappen een beetje onder de knie hadden, mochten ze zelf de tekst herschrijven, op zo'n manier dat die nog steeds op de muziek paste.
-
Tekst en dans Ten slotte nam ik een kijkje bij de workshop ‘tekst en dans’. Een dansdocente probeerde de leerlingen daar een beetje losser te maken door hen te laten dansen op gedichten. Bij de ene groep ging dat wat gemakkelijker dan bij de andere, sommige leerlingen waren erg verlegen en sommige niet. De leerlingen lazen posters met gedichten voor. Deze posters (van Plint) hingen al lang in de klas, maar de leerlingen hadden ze nog nooit gelezen, zo vertelden ze. Nu ze de gedichten onder
De rapclass: zelf een nieuwe tekst verzinnen op de melodie
de loep namen, vonden ze deze toch wel erg mooi. Door de betekenis uit zo'n gedicht te halen ontdek je ook een bepaald ritme en kom je te weten waar je de nadruk op wilt leggen. Op die manier kun je gaan dansen op de teksten.