[Nummer 4]
Uit het veld
‘Taal is als water’
Nationale Alfabetiseringsprijzen 2006
‘Taal is als water. We zijn ervan afhankelijk. Het is heerlijk om mee te spelen, maar als je het niet beheerst, kan het je vijand worden.’ Dat zei staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen toen hij op 8 september, de Internationale Dag van de Alfabetisering, de nationale alfabetiseringsprijzen uitreikte. In het kader van het Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006-2010 ‘Van A tot Z betrokken’ looft het ministerie van OCW jaarlijks een drietal prijzen uit aan projecten die op bijzondere wijze bijdragen aan de preventie en bestrijding van laaggeletterdheid. Dit jaar werden de prijzen uitgereikt door de staatssecretaris in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Laurentien, voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven.
• De eerste prijs werd toegekend aan het project Coach Taalverwerving van de Stichting Interculturele Participatie en Integratie te Amsterdam. In dit project worden hoogopgeleide Turkse en Marokkaanse vrouwen die goed Nederlands spreken, opgeleid tot taalcoach met het doel om laagopgeleide vrouwen met dezelfde taalachtergrond te helpen zich te ontwikkelen, te leren lezen en schrijven, en Nederlands te leren. Elders in dit blad vindt u een uitvoeriger beschrijving van dit project.
• De tweede prijs was voor het dubbelproject van CI02, het Constructie Instrumentarium Opvoedingsondersteuning, en de Provinciale Campagne Alfabetisering Groningen van het ROC Noorderpoortcollege.
Het eerste project is gericht op het werven en scholen van laaggeletterde ouders aan wie opvoedingsondersteuning en NT2 aangeboden wordt aansluitend aan vroege en voorschoolse educatieprojecten. Het tweede project heeft tot doel enerzijds om (functioneel) analfabeten te werven en anderzijds om de problematiek bekend te maken bij toeleiders. Deze twee projecten zijn in combinatie ingediend omdat het Noorderpoortcollege ze zelf beschouwt als twee facetten van een en dezelfde strijd tegen laaggeletterdheid.
• De derde prijs was voor het project Van inpakster naar machinebediende dat uitgevoerd werd door banketbakkerij Merba uit Oosterhout in samenwerking met Taalvakwerk. Ongeveer 14 Turkse vrouwen werkten als inpakster in het bedrijf toen besloten werd dat hun werk voortaan door robots gedaan zou moeten worden en dat de inpaksters omgeschoold moesten worden tot machinebediende. Omdat veel van de Turkse personeelsleden slecht of niet konden lezen, werd in het project een cursus lezen geïntegreerd. Bedrijfsleider Jaap Visser: ‘In ons bedrijf wordt steeds meer geautomatiseerd. Als je je personeel voor je bedrijf wilt behouden, zul je ze op moeten leiden.’ Van dit project werd eerder in Alfanieuws (nummer 2, 2004) verslag gedaan.
• Een eervolle vermelding was er voor het project De Voorleesvogel waarin de openbare bibliotheken van de vier grote steden in de Randstad samenwerkten met het ROC Zadkine en de Stichting Lezen. De Voorleesvogel is een nieuw multimediaal voorleesprogramma voor kinderen in de voor- en vroegschoolse periode, hun ouders en professionals. Het doel is taalvaardigheid en leesplezier van jonge kinderen en hun ouders te stimuleren.
Naast activiteiten in de bibliotheken is er een informatieve film gemaakt en is er een website (www.voorleesvogel.nl) met actuele informatie over voorlezen, taalontwikkeling en ouderbetrokkenheid.