Het lesmateriaal
Het lesmateriaal komt van de vrouwen zelf, van wat ze meebrengen en wat in hun omgeving te vinden is. De winkel en de markt, ingrediënten om koekjes te bakken, de keuken in het buurthuis en niet te vergeten de andere cursisten en medewerkers in het buurthuis om bijvoorbeeld de gebakken koekjes te laten proeven. Na een aantal bijeenkomsten volgt steeds een afsluiting. Dat is bijvoorbeeld het organiseren van het paasof voorjaarsontbijt geweest. De cursisten hebben samen de organisatie vooraf en tijdens de ochtend op zich genomen. Ze moesten tellen (hoeveel eieren hebben we nodig), regelen (wie kookt de eieren, wie dekt de tafel), boodschappen doen (supermarkt en markt) en tijdens het ontbijt zelf als serveerster optreden (‘Wil je koffie?’, ‘Mag ik de boter?’).
De vrouwen zijn ook naar de verwendag van het Vrouw-Kindcentrum (hennaversiering, voetmassages, eenvoudige oefeningen) geweest en hebben een yogales gehad waarbij ze kennis konden maken met ontspanningsoefeningen.
Er wordt veel gewerkt met foto's: de vrouwen hebben bijvoorbeeld zelf een fotoimpressie gemaakt van voor hen belangrijke zaken tijdens de verwendag of van hun eigen huiskamer en keuken. In de les daarna kon met behulp van de foto's nagepraat worden. Overigens bleek het voor de cursisten nog een heel probleem om hun eigen huis te herkennen op de foto's. Zo komen ook ervaren alfadocenten toch regelmatig voor verrassingen te staan. Maar ook dat bleek leerzaam: samen hebben de cursisten uiteindelijk bijna alle foto's weten tetraceren, door elkaar te bevragen over de kleur van de koffiekan en dergelijke.
We zijn aan het uitproberen wat we nog meer kunnen doen met audiovisuele middelen. Er is bijvoorbeeld een video gemaakt, die in de les bekeken is en waarbij de relevante woorden geoefend zijn. Naderhand is aan de hand van video en foto's de excursie nog eens uitvoerig besproken.