Signalementen
Actieplan Alfabetisering Autochtone Nederlanders
Op 9 september 2002 is het startsein gegeven voor de landelijke campagne om autochtone Nederlanders met lees-en schrijfproblemen naar alfabetiseringstrajecten te leiden. Het doel van de campagne is meer volwassenen deel te lsaten nemen aan die trajecten. De campagne probeert dat onder meer door mensen bewust te maken van het feit dat analfabetisme een nog steeds bestaand probleem is in onze samenleving. Ook wie wel kan lezen en schrijven moet er op bedacht zijn dat niet iedereen die kunst machtig is en dat dit ook geldt voor autochtone Nederlanders.
Prinses Lsaurentien, een van de sprekers op de startmanifestatie, stelde dat het aantal functioneel analfabeten in Nederland net zo groot is als het aantal inwoners van de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag samen. Het zal gaan om zo'n 1,2 miljoen Nederlanders die niet voldoende kunnen lezen en schrijven en waarvan er ongeveer 250.000 helemaal niet kunnen lezen en schrijven. Die laatste groep is de belangrijkste doelgroep van de campagne, maar het probleem rond functionele geletterdheid is nog omvangrijker. Prinses Laurentien heeft ervaring met deze problematiek. Ze heeft ooit een radioreportage gemaakt over analfabetisme en ze heeft in Brussel naast haar werk zelf lesgegeven aan analfabeten.
Het actieplan bestaat uit twee elementen: een publiciteitscampagne voor 2002 en een te ontwikkelen meerjarenplan voor 2002-2006. Een meerjarenplan is zeker nodig want het is een thematiek die niet in één jaar op te lossen is. Het vergt een structurele aanpak. ‘Zo'n aanpak bestaat uit een langdurige aandacht en impuls voor het alfabetiseringsonderwijs,’ aldus projectleider Rob de Haas. De aard van de problematiek maakt dat de activiteiten zich niet alleen zullen richten op de potentiële deelnemers zelf maar vooral ook op de omgeving van die analfabeten, op de werkvloer en thuis, en op de gemeenten die educatie inkopen. En als deze mensen dan aan hun leertraject begonnen zijn, moeten ze gebruik kunnen maken van adequaat onderwijs met adequate leermiddelen. Dat vergt investering van de overheid aan de ene kant en motivatie van de (semi-)analfabete Nederlanders aan de andere kant. Volgens projectleider Rob de Haas moet het onderwijsaanbod aan deze groep af van het stoffige imago van tienjarige cursussen alfabetisering. Het moet allemaal flitsender, met meer maatwerk, met inzet van ICT en nieuwe leeromgevingen en het zou ook meer resultaat gericht moeten worden.
Meer over de landelijke campagne is te lezen in het Verslag campagnestart Alfabetisering Autochtone Nederlanders waarin opgenomen is de weergave van vier discussierondes, respectievelijk tussen vertegenwoordigers van gemeenten, van ROC's, van de sociale partners en kamerleden. Verder wordt een indruk gegeven van de toespraken van Annette Nijs, de staatssecretaris van OC en W, en van Prinses laurentien. Dit verslag is verkrijgbaar bij CINOP,'s-Hertogenbosch (2002), tel. 073-6800800.
Informatie:www.alfabetisering.nl
Landelijke bellijn: 0800-0234444