plaatsen. Cursisten die eerder met 7/43 etc. gewerkt hebben kunnen goed instromen. bijvoorbeeld bij cluster 4.
Annemie:
Tussentijdse instromers worden bij ons ook getoetst via de intaketoets en er wordt dan hoofdzakelijk gescreend op het lezen en schrijven. Vanaf het komende schooljaar worden de onderdelen lezen en schrijven, spreken en luisteren in aparte groepen aangeboden, zodat een cursist in twee verschillende groepen kan zitten voor de verschillende vaardigheden.
De methode Alfa heeft een cyclische opbouw, zodat de instromers vaak de stof evengoed nog een keer aangeboden krijgen. Alleen de basiswoorden (globaalwoorden) zijn wel belangrijk voor het vervolg en daar moet je dan rekening mee houden.
Is het mogelijk om cursisten, die gewend zijn om met 7/43 te werken, met de methode Alfa te laten werken? Ook deze cursisten zullen ergens halverwege moeten instromen. Welke criteria kun je dan hanteren bij plaatsing ergens in het traject?
Marie-José:
Deelnemers die gewend zijn om met 7/43 te werken kunnen rustig aan de slag met Alfa. Op weg naar 1A, gewoon vooraan starten met boek 1, voor de anderen heb ik gemerkt dat boek 2 best moeilijk is voor mensen die op weg zijn naar 1C. Maar mijn ervaringen zijn al van enige tijd geleden. De technische oefeningen moeten toch heel veel door de docent gemaakt worden. Ik heb geen ervaring met boek 3.
Thea:
Ja. ledere cluster heeft een leerstofafhankelijke toets, probeer hoever ze er mee komen. Vergelijk eventueel de geleerde letters. Als het goed is wordt naast 7/43 ook aan alledaagse, herkenbare onderwerpen gewerkt en dan is het zeker geen probleem. Andere criteria hanteer ik niet. Misschien kan een algemene vorderingentoets (leerstof onafhankelijk) in de toekomst uitkomst brengen.
Annemie:
Om nu over te stappen op Alfa en dan criteria zoeken om een goede overstap te maken is moeilijk, want na boekje 3 van 7/43 beheerst een cursist niveau 1 al en bij Alfa heeft hij 3 grote delen voor niveau 1 te doorlopen.
Slotopmerkingen
Marie-José:
Ik zou nog willen opmerken dat de meningen over Alfa nogal verschillend zijn. De lijn binnen onze instelling is wat lezen en schrijven betreft: Alfa-flex. Deze kent een functionele drieslag. Het is een structurele aanpak met een functioneel aspect. Dit aspect is geen ondergeschoven kindje, maar een wezenlijk onderdeel van de methode.
Mijn mening over Alfa is dat het aan een wezenlijk onderdeel van het leerproces ruimte geeft, maar dat je nooit om een structurele aanbieding heen kunt en hierin voorziet Alfa naar mijn mening onvoldoende. Samen met een structuurmethode kan het een belangrijke rol vervullen op de soms lange weg naar zelfverantwoordelijk leren.
Thea:
Verder vind ik dat de Alfa-leerlijn beter aansluit bij de KSE-eindtermen voor alfa-cursisten. In deze methode wordt meer aandacht besteed aan de taalgebruikssituaties en de tekstkenmerken die daar beschreven worden in blok 01-08.
Ik vind het een erg mooie en goede methode. Prettiger en leerzamer dan 7/43 etc. omdat hij beter aansluit bij de leefwereld van de meeste cursisten. Nadeel vind ik de vele losse papieren, zoals opzoekbladen, kopieerbladen, schrijfbladen etc. De map wordt zo zwaar dat hij regelmatig open valt. Dan is het een puinhoop die de cursisten niet overzien.
Ik ben nu bij cluster 4 en ga zeker door volgend jaar.
Annemie:
Vaak hoor je dat ROC's een andere indeling maken. Zelf hebben we dit ook gedaan, nl.:
1. | Start Een zekere woordenschat |
• | 7/43 deel 1 en 2 parallel aan Alfa cluster 1 en 2 |
• | 7/43 deel 3, 4 en 5 parallel aan Alfa cluster 3 en 4 |
• | 7/43 deel 6 en 7 parallel aan Cluster 5 en 6 |
• | Het alfa-traject beëindigen met Breekijzer deel 1 en 2 |
Met dank aan de briefschrijvers:
Marie-José Sluijsmans
Thea Driessen
Annemie Koenders.