De nadelige gevolgen van kopiëren
Wat is er eigenlijk tegen het werken met gekopieerde boeken, behalve dat het een vorm van diefstal en dus strafbaar is?
Het belangrijkste argument is dat kopiëren uiteindelijk de ontwikkeling en uitgave van nieuw lesmateriaal voor een kleine doelgroep als de alfa-cursisten de das omdoet. Voordat een boek in de winkel ligt, zijn er één tot enkele jaren werk aan vooraf gegaan en verschillende beslismomenten van de uitgever. (Verder gaan met het ontwikkelen of niet, hoeveel geld wordt erin geïnvesteerd, etc.) Voor een commerciële uitgever is de belangrijkste vraag: Hoeveel kan er met dit boek verdiend worden? Bij berekeningen wordt er uitgegaan van een te verwachten aantal verkochte boeken. Goed lesmateriaal maken kost nu eenmaal veel geld. Het kan gebeuren dat auteurs na een jaar werken aan een methode van een uitgever te horen krijgen dat een bepaald project om financiële redenen geen doorgang meer kan vinden en alle werkzaamheden nu gestaakt worden. Hoe minder boeken er verkocht worden, hoe kleiner de kans is dat in de toekomst nog (aanvullend) lesmateriaal uitgegeven wordt. De uitgevers durven het dan niet meer aan. Dat zou erg jammer zijn, want in de praktijk is duidelijk te zien dat veel cursisten op één of twee vaardigheden uitvallen en daarin meer oefenstof aangeboden moeten krijgen dan in basismethodes gegeven wordt, laat staan dat er nog ooit een basismethode ontwikkeld kan worden.
Verder is gekopieerd lesmateriaal voor cursisten vervelend, want papieren raken snel door elkaar of kwijt. Werken met een boek geeft cursisten het gevoel serieus genomen te worden. Ze hebben net leren lezen (in het Nederlands) en zouden eindelijk in een echt Nederlands boek kunnen lezen, maar dan krijgen ze een stapeltje kopietjes. U heeft uw eigen vreemde talen toch ook aan de hand van verschillende boeken geleerd?
Ook voor de docent is kopiëren lastig. Hij of zij moet zorgen dat er steeds voldoende kopieën zijn. Voor een ROC is het bovendien duur. Als een tweede groep de boeken opnieuw gebruikt, is het werken met dezelfde boeken stukken goedkoper dan met kopiëren.
Het laatste argument is er één vanuit het gezichtspunt van de auteurs. Het zou niet eerlijk zijn om dat niet te noemen. Het schrijven van lesmethodes is leuk en uitdagend werk. We vinden het belangrijk dat er voor cursisten goed lesmateriaal beschikbaar is. Maar de inkomsten bestaan uit de royalty's per verkocht boek, een klein percentage waar de belasting nog af moet. Geld dat je in de regel pas ziet, jaren nadat het eerste werk gedaan is. Er moeten heel wat boeken verkocht worden voordat je per uur verdiend hebt, wat je met lesgeven zou kunnen verdienen. Hoe zou u het als docent vinden, als u te horen krijgt dat uw salaris deze maand een paar honderd gulden lager is, omdat uw groep kleiner is geworden? Zo voelt het voor een auteur of uitgever als iemand je zonder schaamte vertelt dat ze op grote schaal materiaal kopieert.
Er zijn dus eigenlijk maar twee mogelijkheden: Het materiaal aanschaffen of het materiaal niet gebruiken. Voor een dubbeltje kun je niet op de eerste rang zitten. En voor niets gaat de zon op.