Uit het veld
Weer Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST)
Carry van de Guchte
Het artikel van Henny Jellema over Goede Tijden, Slechte Tijden in alfa-nieuws nummer 4 (2000) riep bij mij gemengde gevoelens op. Ten eerste wat betreft de inhoud van die soap. Henny somt zelf al een aantal bezwaren op: de vette emoties, het schaamteloos presenteren daarvan, enzovoorts. Ze is het eens met de afkeurende kritiek op soaps.
Bij mij roept GTST nog andere gedachten op: je wilt je leerlingen toch denk ik ook nog wel iets anders meegeven voor het leven dan alleen de Nederlandse taal. Het soort leven in GTST is nu niet bepaald de set normen en waarden die ik hen zou willen voorspiegelen. Hoewel, het is toch altijd nog veel vredelievender dan al die actie- en geweldfilms waar de leerlingen waarschijnlijk ook naar kijken. Maar dan het beeld dat de leerlingen van Nederlanders krijgen uit zo'n soap. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor een goed begrip in de multiculturele verhoudingen. Moeten we niet ook een beetje pedagogisch bezig zijn? En het taalgebruik. Henny noemt het alledaags actueel. Maar is het wel zo alledaags? Ik kijk zelf te weinig naar soaps om dat goed te kunnen beoordelen. Er zal wel veel alledaagse taal in voorkomen: hallo, hoe gaat het? enzovoorts. Maar ook veel praten over emoties, wat niet zo alledaags is. Het lijkt mij overigens goed als de leerlingen ook hun emoties leren verwoorden, maar moet dat dan wel op de manier van GTST? Praat iedereen zo?
Maar ach, het kan natuurlijk helemaal geen kwaad dat de leerlingen naar GTST kijken. Zeker niet als de juf zelf de leerlingen duidelijk maakt dat ze het allemaal met een korreltje zout moeten nemen, wat Henny blijkens haar kritische opmerkingen zeker wel zal doen. En het is inderdaad een grote bron van Nederlands taalgebruik die iedere dag op tv is. Ik begrijp wel dat Henny daarvan gebruik wil maken. Op zich vind ik het ook een erg goede gedachte om de leerlingen aan te zetten naar de Nederlandse televisie te kijken en hen daar in de les op voor te bereiden.
Het kan ook geen kwaad om naar soaps te kijken als er tevens voldoende ander aanbod is. Ik zou het jammer vinden als er veel lestijd aan GTST besteed wordt. Zou er niet al snel overgestapt kunnen worden naar bijvoorbeeld het Jeugdjournaal? Een journaal is al vrij snel te volgen in een vreemde taal. Het zijn korte stukjes, ondersteund met beelden. Als de leerlingen eerst naar een journaal van dezelfde dag in een hen bekende taal kunnen kijken, zullen ze het Nederlandse journaal nog eerder begrijpen. Sommige items uit het wereldnieuws zullen immers ongeveer dezelfde inhoud hebben.
Het taalgebruik in een journaal is natuurlijk van heel andere orde dan in een soap. Nuttig taalgebruik, lijkt mij, als de leerlingen verder komen in het onderwijs. Ook de onderwerpen kunnen veel toevoegen aan hun kennis van de wereld. Als de leerlingen enigszins gevorderd zijn, komt ook Het Klokhuis in aanmerking. Eveneens een prachtig programma met veel beelden en uitleg. Het lijkt mij heel wat betere kost dan GTST.
probeer eens een gedicht of een popsong
Wil ik propageren de leerlingen alleen maar informatie te bieden, en geen verhalen of drama? Nee, zeker niet. Ik wil pleiten voor een gevarieerd aanbod, waar allerlei soorten gesproken en geschreven taal in zitten. Ik hoop dan ook dat