Mie Sterckx (ons redactielid uit Leuven) reageerde met enkele vragen.
Mie:
Hoe begin je aan zo'n les? Wordt de video opgezet en begin je dan onmiddellijk met de opdrachtjes?
Eerst heb ik gevraagd of ze van het bestaan van de soaps afwisten, of ze er wel eens naar keken enz. Ik zei dat ze thuis maar moesten zeggen dat het kijken naar Goede Tijden, Slechte Tijden door de juffrouw werd aangemoedigd (met in mijn achterhoofd strenge Islamitische vaders!).
In het begin hadden twee meisjes het gezien. Ik vroeg erover en probeerde op die manier de interesse van de andere leerlingen te wekken. Toen heb ik op een goeie dag een aflevering laten zien en er mondeling vragen over gesteld. Dat was te moeilijk. Daarna heb ik een papier voor elke leerling gemaakt met alle namen van de personages van de serie. Aan het begin van elke aflevering heeft Goede Tijden, Slechte Tijden een liedje waarbij de acteurs op een foto voorbijkomen. Met het papier bij de hand hebben we zo alle personages besproken. Het uiterlijk om ze te herkennen, de relaties onderling (Dat was nog eens wat!! Voor een docent die graag uitlegt is er dan wat te halen!) en de karakters. Bij de daaropvolgende aflevering heb ik de verwerkingsoefeningen gemaakt zoals boven beschreven.
Mie:
Ik denk dat het gevaar is, dat leerlingen de soap wel begrijpen door het belangrijkste uit de beelden af te leiden. Voor mij is de cruciale vraag: hoe zorg je ervoor dat ze bij het kijken naar de soap zoveel mogelijk taal oppikken?
Ik hoop dat ze spelenderwijs, door vaak te kijken en te luisteren, veel taal oppikken. Meer kun je als docent daar niet aan doen. Natuurlijk kun je met zo'n soap nog veel meer functionele oefeningen doen. Maar er bestaan veel methodes die op die manier taalverwerving bevorderen. Ik had niet in mijn hoofd om een nieuwe taalmethode met soaps als basis te schrijven. Zoals ik hierboven aangeef, als leerlingen eenmaal aan verwerkingsvormen toezijn, zijn veel bestaande oefenvormen wel bruikbaar. Het is echter heel veel werk en het schrijven van lesmateriaal is moeilijker dan het lijkt. Iedereen die wel eens iets geprobeerd heeft in die richting, weet dat.
Mie:
Wat is het doel van de verwerkingsoefeningen?
Vooral een didactisch doel. Leerlingen nemen een activiteit veel serieuzer als er echt ‘werk’ aan vast zit met een beoordeling goed/fout dan zomaar een beetje vrijblijvend kijken. Ik hoop dat ze thuis dan niet alleen kijken maar ook nauwkeuriger naar de taal luisteren. Dit hele projectje heeft niet zoveel pretenties als jij misschien verwacht.
Het is wel een suggestie aan collega's van ALFA-nieuws. Een tip is nooit weg tenslotte.
* * *
cursisten van het Horizon College te Alkmaar