Aan de lezer
U heeft zojuist het tweede nummer van alfa-nieuws gelezen. Op onze oproep om mee te werken aan alfa-nieuws hebben zich drie enthousiaste docenten gemeld, die mee gaan denken en schrijven vanuit hun dagelijkse betrokkenheid bij het alfabetiseringsonderwijs. Dicky Wijland, werkzaam aan VMBO Nieuw Rotterdam, een school met 95% anderstalige leerlingen verdeeld over 4 locaties. Mieke van der Loop, docent en coördinator van het AMA-project van de SG Durendael te Oisterwijk; de leerlingen zijn afkomstig van de opvangcentra in Oisterwijk en Gilze-Rijen. Henny Jellema, docent aan de ISK van SG Lieven de Key in Haarlem. Uiteraard blijven reacties vanuit het veld altijd zeer welkom. Van verschillende kanten hebben wij positieve reacties gekregen op het eerste nummer zoals ‘goed initiatief’, ‘interessant’, ‘hebben we nodig’. Maar ook werd de vraag gesteld ‘Waarom in een apart blad?’ De eerste reden daarvoor is de eenvoudigste. Op beide studiedagen die Levende Talen afgelopen jaar organiseerde werd expliciet gevraagd om zoiets als een Nieuwsbrief over alfabetisering omdat de behoefte aan gerichte informatie groot is. Aan dat verzoek hebben we tegemoet willen komen.
In de tweede plaats kunnen bestaande vakbladen, die elk voor zich een veel groter terrein bestrijken, hooguit incidenteel een bijdrage plaatsen op dit terrein en bovendien bereiken zij niet alle docenten die het aanvankelijk lezen en schrijven in een tweede onderwijzen. Het ene vakblad is bestemd voor NT2-docenten in de volwasseneneducatie (LES), de andere voor onderwijs van het Nederlands (Moer) of voor alle talendocenten in het voortgezet onderwijs (Levende Talen). De leraar Duits bijvoorbeeld zal er niet op zitten wachten dat zijn uitverkoren blad vier maal per jaar stevig gevuld wordt met artikelen over alfabetisering. De groep docenten die we willen bereiken, loopt dan ook dwars door bestaande netwerken en indelingen in onderwijsland heen.
Een andere reden is dat alfabetisring een terrein is waarop specifieke expertise gevraagd wordt. Dit is duidelijk gebleken bij de evaluatie van de beroeps-en opleidingsprofielen voor de NT2-docent, toen NT2-experts - opleiders en docenten - in grote meerderheid te kennen gaven alfabetisering als een aparte deskundigheid te willen beschouwen. De behoefte aan informatie die heel direct inspeelt op de praktijk kan waarschijnlijk moeilijk gerealiseerd worden in de hierboven bedoelde bladen. Een Nieuwsbrief als deze (of nog iets dikker) kan een belangrijke functie vervullen in de gewenste professionalisering van docenten, een platform worden voor docenten alfabetisering en de aanzet geven tot het ontwikkelen van materialen. Vandaar.