Kunsthandel De Boer Keizersgracht Amsterdam
Hier toonde men een aantal schilderijen van een tamelijk onbekend schilder, Kamerlingh Onnes en ofschoon de expositie eigenlijk al voorbij is, kan het toch zijn nut hebben er hier aan te herinneren, dat deze schilder bestaat en in hun soort zo sublieme schilderstukjes heeft gemaakt. Het is voor de eerste maal, dat ik de fameuse Hollandse burgerlijkheid uitgebeeld zie in volle kracht en zo volmaakt, dat het weer mooi wordt.
Aan dit werk voelt men nog eens duidelijk, dat in ons kleine landje bij al het meedoen aan richtingen heel veel aanstellerij komt. Hier leeft nu eenmaal niet werkelijk een richting als het cubisme of het surrealisme. Wij kunnen het hoogstens goed begrijpen, maar ons grote publiek gichelt erom en uiteindelijk blijven wij onze burgerlijkheid behouden door alle modern-aanvoelen heen. Holland is nu eenmaal het vaderland van de burgerlijkheid zelf en al verfoeien wij die ook nog zo hard, zij blijft bestaan en vormt tevens onze kracht.
Het is ook inzonderheid de kracht van Kamerlingh Onnes: hij maakt een prachtige theevisite op een balconnetje voor openslaande deuren, een stukje straat versierd voor een buurtfeest, een juffrouw op haar Zondags stil buitenzittend voor haar open slaapkamerdeur, een schilderijtje zo prachtig en gaaf van stemming, en bovendien zo fijn geschilderd dat het haast iets van een miniatuur heeft. Men zou kunnen doorgaan met opsommen, want vele van deze schilderijen zijn gebeurtenisjes. Van de portretten is wel het ene mooier dan het andere, maar psychologische kracht bezitten ze alle. Het overheersend burgerlijke gevoel verenigt heel het oeuvre van deze schilder, die zelf die burgerlijkheid moet hebben doorleefd totdat hij er ten slotte buiten en boven is komen te staan.