[Philippus Velijn]
VELIJN (Philippus), den 31sten Januarij 1786 te Leiden geboren, oefende zich in de teeken- en graveerkunst aldaar op de stads teeken-akademie Aemula Naturae, daarna onder leiding van den plaatsnijder Delfos, maar vooral van de natuur.
Hij vestigde zich te Amsterdam, begaf zich van daar naar Parijs, doch keerde, na een afwezigheid van 8 jaren in 1813 naar Amsterdam terug en hield daar zijn verblijf tot zijn overlijden, 4 Mei 1836. Velijn maakte zich in later tijd als een onzer beste plaatsnijders bekend en aanzienlijk is het getal zijner gegraveerde platen, o.a. de Veldslagen van Waterloo, Quatre Bras, Eslingen enz., de portretten van den hoogleeraar van der Palm, Bilderdijk op zijn sterfbed, Johannes Hermanus Molkenboer en verschillende keurige prentjes en fraaije portretten in den Muzen-almanak.
Een exemplaar van al zijne graveerwerken, door hemzelven bijeenverzameld, is op de verkooping van A.J. Saportas, te Amsterdam, 1836, voor f 126 verkocht.
Hij was lid van de koninklijke akademie van beeldende kunsten te Amsterdam en te Antwerpen en de leermeester van Johannes de Mare, Johannes Philippus Lange en Walraad Nieuwhoff. Zijn portret is door zijn stiefzoon J.P. Lange gegraveerd.
Zie Immerzeel; Kramm; Nieuwenhuis; Kobus en de Rivecourt; Verwoert; Muller, Cat. v. portr.