[Jacob van Oort]
OORT (Jacob van) tijdgenoot van den vorige, leefde te Bommel en was bevriend met de voornaamste dichters van zijn tijd, die zijne werkjes met hunne gedichten gelijk hij den hunne, versierde. Wij bezitten van hem:
Stuarts ongeluckige Heerschappye, ofte kort verhael van alle d'ongelucken en rampzaligheden het Doorluchtigh Huys van Stuart overkomen sints Robbert d'eerste uyt desen Huyse, koningh van Schotlandt, de Schotse Heerschappije is opgedragen, tot de doot van Karel d'eerste koningh van Engelandt, Schotlandt en Yerlandt, etc. Uit verscheyden Tijdtbeschrijvers bij een vergadert, en met kopere platen verciert. Dordr. 1649 12o met verzen van S. van Hoogstraten, H. Hoet, K. en A. van Nispen.
Ontllokene Roose, Bloeijende distelbloem en Hersnaerde Harp. door deze Alder-doorluchtighsten Vorst en Prins, Karel Stuart den II koningk van Groot Britanje, Vrankrijk en Ierlandt etc. Beschermer des Geloofs, ofte kort verhaal van alle de gedenkwaardigste beroerten, in de koninkrijken van Engelandt, Schotlandt en Ierlaudt, voorgevallen sints het jaer 1640 tot desen dagh. Dordrecht, 1661 met pl. 12o met verzen van L.v. Bos, S.v. Hoogstraten, W.v. Bleijenbergh, H. Hoet, P. van Belle, J.T. Groenenbergh.
Grieksen Adelaer, genuijkt door 't gewelt der Bloedtdorstige Ottomannen, ofte Een kort verhael van alle de gedenkweerdigste geschiedenissen der Grieksche Kaisers; sints dat het Roomse Rijk, door Karel de groote, Koningh van Vrankrijk afgescheijden is van het Grieks kaiserdom; tot d' inneminge der stadt Constantinopolen, onder 't beley van Mahomet de tweede, Dordrecht 1655, 12 met pl. en verzen van H. Hoet, J. en Adr. van Someren en Adr. van Nispen.
Hij beoefende ook de poëzy.
Men vindt bebalve een menigte gedichten van hem, voor de werken zijner tijdgenooten vermeld.
Geestelijke Hermus.
Spoedige weg na den Hemel 12o.
Herstelde Majesteijt 12o.
Zie Heringa, Naaml. van dichters bl. 68; Schotel Ill. School bl. 100, 101; Abcoude, Aanh. bl. 152.