[Guilielmus Ogier]
OGIER (Guilielmus) Factor der rederijkerskamers de Violiere en den Olijftack te Antwerpen, waar hij omstreeks 1625 geboren werd. Lamb. Bidloo noemt hem een dichter,
‘Die, in zyn taal en stijl en dichterlyke bloemen,
Meer Amsterdammer als Antwerper is te noemen,
Bij wien niets ergerlyk voor 't aller tederst oor,
In straf van 't vuylste quaad der zonden komt te voor.’
Minder gunstig is het oordeel van latere kunstkenners, schoon zij toestemmen dat zijne blijspelen ziurijker dan de rederijkerspelen van den gewonen stempel zijn; maar de zamenspraak is in enge platte Vlaamsche straattaal.
Hij schreef:
De Seven Hooft-Sonden, speelsghewys vermakelyck ende leersaem voorgestelt, namelyk: de Hooveerdigheydt, de Gierigheydt, de Onkuysheydt, Haet en Nydt, Gulsigheydt, Gramschap en Traegheyt (in 7 Tooneelstukken, vertoont op de Kamer van de Violieren en die van den Olyf-tack te Antwerpen, tusschen 1639 en 1678) Annt. 1682.
Belachelijck Misverstant ofte Boere-Geck, speelgewys uytgebebeelt d. 18 Oct. 1680 op de Camer van den Olyf-Tack binnen Antwerpen. Ald. (hetz. jaar.)
Don Ferdinand ofte Spaenschen Sterrekyker, blsp. verthoont op de Saele der vereende Consten geseyt S. Lucas Gulde, ende uyt-gewerckt door de Liefhebbers van den Olyf-Tack binnen Antwerpen d 21 Oct. 1714. Antw. J.P. Robijns, z.j. kl. 8vo. Een ongenoemde in den Nevorscher D. VII bl. 16, stelt dit stuk met Snellaert op naam van zijne dochter Barbera Ogier, wijl het eerst 25 jaren na zijn dood op den Amsterdamschen schouwburg werd vertoond. Met portret van Ogier door G. Boutats naar P. Tys, en twee buitengewone zinnebeeldige titelpl.
Haet en Nyd, klsp. Amst. 1720 kl. 8vo.
Docht dit is geen van de Seven Hooft-Sonden onderscheiden stuk.
Hij moet zijn eerste kluchtspel de Gulsigheydt (voorkomende onder de Seven Hooft-sonden) in 1617 begonnen zijn te schrijven, doch hij had het ongeluk geene vrienden te hebben, die hem of konden prijzen, of hem zijn gebreken onder 't oog brengen, tot dat hij lid werd van de zoo even genoemde rederijkerskamer de Olijftak. Daar leerde hij kennen Joan Iansens.