[Cornelis Huysmans]
HUYSMANS (Cornelis), zoon van Hendrik Huijsmans en Catharina van der Meijden. Volgens Immerzeel, Goethals en anderen werd hij den 2 April 1648 te Antwerpen geboren; doch Kramm stelt zijn geboortejaar vroeger, daar hij in 1634 reeds als gildebroeder in het St. Lucas gilde te Antwerpen werd aangenomen.
Na zich onder Pieter de Wit geoefend te hebben, begaf hij zich naar Brussel, om het kunstwerk van den landschapschilder Jacques d' Artoiste bestuderen. Deze meester nam hem op een vast daggeld van zeven stuivers aan, zoodat hij dikwijls den ganschen dag in het bosch van Soignies teekende, geen ander voedsel dan een korst brood en een citroen gebruikende. Zoo bragt hij twee jaren door en vond slechts des avonds gelegenheid zich bij de kaars in het schilderen te oefenen. Op een voetreis langs de Maas, om de schilderachtige omstreken van Dinant en Namen af te teekenen, ontmoette hij den kunstschilder van der Muelen, die behagen vond in zijn werk en hem trachtte te bewegen naar Parijs te gaan, onder toezegging eener goede jaarwedde, doch Huysmans kon er niet toe besluiten, wijl hij de Fransche taal niet genoeg magtig was.
Hij zette zich te Mechelen neder, waar hij in 1682 Anna Scheppers, dochter van een advokaat huwde. In 1702 vestigde hij zich te Antwerpen, doch keerde in 1716 naar Mechelen terug, waar hij den 1 Junij 1727 overleed. Zijne vrouw stierf den 26 Maart 1744 in den ouderdom van 92 jaren. Huysmans wordt, volgens Descamps, onder de eerste landschapschilders der Vlaamsche school gesteld. Hij maakte ook voor de historieschilders de achtergronden en voor de landschapschilders de stoffaadje. Hij beoefende ook de etskunst. Bij Descamps komt zijne afbeelding voor.