Nadat in 1820 het kabinet van archaeologie te Leyden door den hoogleeraar Reuvens als afzonderlijk museum gevormd was, beijverde deze geleerde zich om de oudheidkundige verzameling ook door aankoopen, zoo op de Barbarijsche kust, als in Griekenland en Italie, te vermeerderen.
Daartoe was ook Humbert dienstig. Hij bezorgde al spoedig vier belangrijke oude Punische monumenten, zijnde grafsteenen, die hij op den grond van het oude Carthago (niet verre van het hedendaagsche Tunis gelegen) ontdekt had. Hij gaf daarover ten jare 1812 uit:
Notice sur quatre cippes sepulcraux découverts sur le sol de l'ancienne Carthage.
Hamaker en Reuvens deelden over deze in de geleerde wereld veel gerucht makende bijna eerste bekend gewordene Punische monumenten hunne toelichtingen mede onder den titel van:
H.A. Hamaker, Diatribe philologico-critica, monumentorum aliquot Punicorum, nuper in Africa repertorum, interpretationem exhibens & C.J.C. Reuvens, periculum animadversionum archaeologicarum ad cippos Punicos Humbertianos, een deel in 4o. met naauwkeurige afbeeldingen, (Leiden 1822)
Later werd de kolonel Rottiers (een Antwerpenaar, die van de Russische regering, in welker dienst hij, vooral in Georgie, geweest was, den rang van kolonel had bekomen) naar Griekenland, en Humbert naar Italie gezonden, beide om oudheden te verzamelen. De wetenschap lievende Falck bezorgde daartoe de magtiging.
Beide oudheidzoekers kosteden aanmerkelijke sommen aan het vaderland, maar de bezendingen, die een gevolg der reizen van Humbert waren, konden belangrijk genoemd worden, in het bijzonder de te Cortona aangekochte Etrurische bronzen voorwerpen, vooral fraaije beeldjes van het museum Corazzi, verder eene aanzienlijke verzameling Etrurische grafmonumenten: - eindelijk eenige van den minister van marine des Beys van Tunis aangekochte marmeren beelden, waaronder een meer dan levensgroote Trajanus; het belangrijkste was echter de te Livorno verkregene collectie Egyptische oudheden van den heer d'Anastasy, consul-generaal van Zweden te Alexandrie
De merkwaardige antieke en middeleeuwsche medailles en munten door Humbert verzameld, kwamen in het koninklijk penningkabinet te 's Hage; latere door hem bijeengebragte stukken in de verzameling van den hoogleeraar van der Chijs te Leyden.
Humbert genoot jaren lang de vertrouwde vriend-