en gevangenen, en in 1695 was hij bij den meesterlijken terugtogt van den prins de Vaudemont.
In Engeland leerde hij, als Engelsch generaal, den hertog van Marlborough kennen, onder wien en mogelijk op wiens aanbevelen, hij tot veldmaarschalk benoemd werd. De Britsche held wist hem op prijs te stellen. Ouwerkerk's dapperheid was niet onberaden, doch vast en onwrikbaar. Onder Marlborough nam hij deel aan meest alle veldtogten en veldslagen in den Spaanschen Successieoorlog en bleef zijn bestendige vriend.
In 1702 bragt hij hem van zijn geliefkoosd plan om de Fransche liniën door te breken, waartoe hij thans schoonder kans dan ooit meende te hebben, af, en in den veldtogt van 1703 weerhield hij met de Nederlanders het Fransche hoofdleger om iets tegen Luik of Maastricht te ondernemen. In den veldtogt van 1704 bleef Ouwerkerk in de Nederlanden, waar zijn bombardement van Brugge, zonder eenige vrucht dan de afpersing van eenig geld, en dat van Namen hem bezwaarlijk tot eere kan worden gerekend. In 1705 hielp hij de Fransche linie veroveren, en stemde alléén met Marlborough tot aanval des Franschen legers, hetwelk door de afgevaardigden te velde, en vooral door Slangenburg's tegenwerking, mislukte en Marlborough bitter griefde. Veel deel had Ouwerkerk aan de overwinning bij Ramillies, waar hij in eigen persoon aan het hoofd zijner Nederlanders die meer verloren dan de Britten, streed. Hier had hem zijn edelmoedigheid bijkans het leven gekost. Een Beijersch ritmeester gaf zich over. Ouwerkerk liet hem zijn sabel behouden. De ellendeling wilde den veldmaarschalk, die zich omgekeerd had, daarmede van achteren doorboren, toen een rijknecht het zag en hem doorschoot. Hij stierf in 1708, zevenenzestig jaren oud, na zich nog met roem in den slag bij Oudenaarden te hebben bedekt. Een half uur voor zijn dood onderteekende hij de afschaffing der piek bij het leger, die door de bajonet vervangen werd. Van hem bestaat een zeer schoon portret in zwarte kunst.
Zie Herzogs Johann von Marlborough Leben und Denkwürdigkeiten, nebst dessen Original-Briefwechsel, aus den Familien Archiven zu Blenheim und andern achten Quellen gezogen; aus dem Englischen übersetzt von F.A.v.H., 6 Th. in 8o. Wien; 1820-22; Histoire de Jean Churchill, duc de Marlborough, 3 vol. 8o., avoc plans, 1808; A. de Vrijer, Historie van Joan Churchill, hertog van Marlborough, Amsterd. 1738. 4o. 4 dln.; de Massiac, Mémoires de ce qui s'est pussé de plus considérable pendant la guerre depuis l'an 1688 jusqu'en 1698, Paris 1698; Haerlemsche en Leydse Couranten van 27-29 Mei 1706, behelzende verslagen van den slag bij Ramillies 23 Mei 1706; Quincy, Hist. milit. de Louis le Grand, T. I. p. 584; Rélation du Ressort secret qui a donné lieu à la bataille