Naauwkeurige Beschrijving van de Guinese-, Goud-, Tanden Slavenkust, nevens alle desselfs Landen, Koningryken, en Gemenebesten; van de Zeeden der Inwoonders, hun Godsdienst, Regeering, Regtspleging, Oorlogen, Trouwen, Begraven, enz. Mitsgaders de gesteldheid des Lands, Veld- en Boomgewassen, alderhande Dieren, so wilde als tamme, viervoetige en kruipende, als ook 't Pluimgedierte, Vossen en andere zeldzaamheden meer, tot nog toe de Europeërs onbekend. Amst. 1704, waarvan de tweede druk, van veel fouten gesuyverd en vermeerdert, en met veel nieuwe fijne Kopere Platen vermeerderd en vercierd in 1709 (niet, zoo als de Chalmot zegt, in 1711) te Amsterdam het licht zag.
Dit werk verscheen in het Fransch vertaald onder den titel van Voyage de Guinée. Utrecht 1705 12o met kaarten en platen. Ook werd het overgezet in het Engelsch, Londen 1705 8o en 1721; in het Hoogduitsch, Hamburg 1706, in 8o en in het Italiaansch naar de Fransche vertaling, Venetië 1752-1754 in folio. Het is geschreven op eenen vrolijken, soms snaakschen trant, met naïve eenvoudigheid, die overal het merk der waarheid draagt. De vrij luchtige stijl gaat somtijds tot het dartele over, waarover de Schrijver zich zelfs in de voorrede meent te moeten verontschuldigen. Hij kon zich daartoe ook beroepen op de omstandigheid, dat hij geen deftige Reisbeschrijving, maar eene reeks van gemeenzame brieven over zijn onderwerp heeft uitgegeven, aan onderscheidene personen in het Vaderland geschreven, en die den natuurlijken, zedelijken staatkundigen toestand des Lands en van zijne bewoners op eene ongedwongene en behagelijke wijze schilderen. Voor het werk staat bet afbeeldsel van Bosman, met het volgende bijschrift van Daniel Havart.
Dit 's Bosman, kunstig hier geschilderd naar het leven
Dog aan zyn Oordeel, Ryp Vernuft en Vluggen Geest,
Die in zyn jonkheyd wel uytschitt'ren op het meest,
Kan niemand, die 'er leeft den juysten omtrek geeven:
Plaatsnyder, hou terug uw staal-penzeel, of stift;
'Tis Bosman, die zig zelf best schilderd in dit schrift.
Zie van Abkoude en Arrenberg, Naamr. van Nederd. Boeken; de Chalmot, Biogr. Woordenb.; van Kampen, Geschied. der Nederl. Lett. en Wetens., D. II. bl. 76; de zelfde, Geschied. der Nederl. buiten Europa, D. II. bl. 407-412; Collot d'Escury, Holland's Roem, D. VI. St. I. bl. 354; Biogr. Univers.; Teenstra, Nederl. Overz. Bezitt., bl. 740, 907.