[Samuel, Ampzing]
AMPZING (Samuel), een zoon van den voorgaanden, geboren te Haarlem denkelijk in 1591, werd, na het volbrengen zijner studiën, in het jaar 1616 Predikant te Rijsoort-en-Strevelshoek, en in 1619 te Haarlem, waar hij in het Hollandsch en Fransch predikte, en den 29 Julij 1632 overleed. Hij is vooral bekend door zijne
Beschryvinge ende lof der stad Haerlem in Holland: in Rijm bearbeyd: ende met veele oude ende nieuwe stucken buyten Dicht uyt verscheyde Kronijken, Handvesten, Brieven, Memorien ofte Geheugeniszen, ende diergelijke Schriften verklaerd ende bevestigd. Haerlem 1628. 4o.
Hij was voor zijnen tijd een man van geleerdheid, en had tevens een gezond oordeel en goeden smaak, zoodat die den toen heerschende verre overtrof; naar het schijnt heeft hij zich ook aan geene der Rederijkkamers van die tijd aangesloten.
Reeds in zijne jeugd had hij eene overhellende begeerte tot de dichtkunde, en al vroeg, naar men wil in 1617, ondernam hij, om den lof zijner geboortestad te bezingen, dan dit werk hem later niet bevallende, werkte hij het in het jaar 1621 om en bragt het in dien staat, waarin het nu bekend is. Hoezeer zijne verzen door eene betere taal en spelling die van de meesten zijner tijdgenooten overtreffen en men er ook geene of zeer zeldzaam basterd- of stopwoorden in aantreft, is dit werk toch van meer belang voor de geschiedenis van Ampzings geboortestad, dan om zijne dichterlijke waarde. Ook is het slot van zijn Tael-bericht, dat hij voor dit werk geplaatst heeft, en waarin hij de regelen der rijmkunst, of liever der zoogenaamde Rhetorica opgeeft, zeer lezenswaardig, als bevattende ook voor onze tijd nog menigen nuttigen wenk. Dit werkje, waaraan P. Scriverius hem behulpzaam zou geweest zijn, is ook afzonderlijk gedrukt te Wormerveer 1649, 8o, oversien door C. van Herelen.
Behalve dit werk heeft hij nog in het licht gezonden:
Tractatus J.A. Ampsingii adversus Anabaptistus ex Belgico Sermone libero stylo in Latinum conversos, nonnihil completiores etc. Lugd. Bat. 1619 et 1629 6o.
Rijm-katechismus ofte Kort Begrip der Leere der Nederlantsche Kerken Leyd. 1624. 4o.
Bijbel-poezye. Leyd. 1624. 4o.
Orden der Canonijcke Boecken, Leyd. 1624. 4o. Van dit werk verscheen later eene geheel omgewerkte en uitgebreider uitgave, onder den titel van: Bibels Tresoor, vervatende de orden der Kanonyke Boeken. Harrl. 1631. 8o.
De Christen-Hoogtijden. Leyd. 1625. Van dit verscheen mede een tweede druk. Haarl. 1631. 8o.