soldaten eindelijk tot muiten oversloegen, zoodat eenige duizenden zich bijeen voegden, eenige vaste plaatsen, onder anderen het kasteel te Hoogstraten, innamen en van daar op het platte land stroopten, en toen Albertus hen met geweld dreigde en hen voor schelmen verklaarde, zich bij Prins Maurits voegden, zoodat de Aartshertog zich genoodzaakt zag, in 1604, met hen een verdrag aan te gaan. In het jaar 1606 kwam de Spaansche veldheer Ambrosius Spinola met zulk eene groote magt uit Spanje naar de Nederlanden dat de Aartshertog zelf er eenigermate naijverig over was. Doch behalve dat de Spanjaarden Groenlo en Rijnberk innamen, viel er niets bijzonders voor, dewijl het kwalijk betaalde krijgsvolk weder zeer misnoegd was. Na den oorlog alzoo met eenigen roem doch met weinig voordeel gevoerd te hebben, achtte Albertus het geraden. Afgezanten naar 's Gravenhage te zenden, ten einde met de Vereenigde Nederlanden, als met eenen onafhankelijken staat te onderhandelen; en sloot eerst een bestand van eenige maanden en vervolgens een van twaalf jaren. Albertus gebruikte deze tijd van rust om de huishoudelijke zaken der Katholijke gewesten te regelen, en zich door een zacht en billijk bestuur bij het volk bemind te maken. Weinig tijds na het eindigen van het twaalfjarig bestand, overleed hij, te Brussel den 12 Julij 1621, zonder kinderen na te laten.
De langzaamheid, ja traagheid en weilelmoedigheid zijner besluiten en zijne ijverige werkzaamheden in het kabinet, toonden genoegzaam, dat hij beter voor de vrede, dan voor den oorlog geschikt was, en de Vlamingen zagen met leedwezen, dat hij niets bezat van de levendige, vlugge en heusche geaardheid zijns oudooms en grootvaders Karel V, die zoowel strookte met hun karakter. Zij beminden hem dus niet zoo als zij hem eerbiedigden, en deze eerbied waren zij aan zijne vele deugden verschuldigd; terwijl zijne verstandige zucht tot vrede, zijn eerste aanzoek daartoe, met verachting van alle valsche schaamte, de achting, die hij zich bij allen zijne onderdanen wist te verwerven, de nooit gestoorde eendracht en overeenstemming met zijne vrouw en mede regentes Isabella, zijne zucht tot regt en billijkheid en tevens gematigheid, hem in de harten zijner onderdanen eene duurzame eerzuil gesticht hebben, zoodat nu nog door de Belgen het tijdvak van Albertus en Isabella als een der gelukkigste hunner geschiedenis wordt geprezen, waarin landbouw, zeden, kunsten en wetenschappen herleefden.
Zie Van Meteren, Hist. van de Oorl. en Geschied. der Nederl.; Bor, Nederl. Oorlogen; de Groot, Nederl. Jaerb. en Histor.; van Loon, Beschrijv. der Nederl. Historip.; van Hoogstraten en Brouërius van Nidek, Groot. Algem. Hist. Woordenb.; Wagenaar, Vaderl. Hist.; van Heurn, Histor der Stad en Meijerij van 's Hertogenb.; Kok, Vaderl. Woordenb.; Chalmot, Biogr. Woordenb.; van Kampen, Verkorte Gesch. der Nederl.; dezellde Vaderl. karakterkunde, D. II. bl. 176-177 en 180. Bilderdijk, Gesch. des Vaderl.; Biogr. Univers.