Prijzenswaardig
‘Schrijven is spijkerbakjes omkeren en ordenen.’ Dat zegt Harm de Jonge in dit nummer van Literatuur zonder leeftijd. Wat hij er precies mee bedoelt, verklap ik hier niet. Leest u zelf maar zijn prachtige verhaal dat een inkijkje in de schrijverskeuken biedt.
Ik leen hier zijn uitspraak alleen even als noemer voor dit hele nummer. Laat ik onze omgevallen spijkerbak en de ordening achteraf toelichten. Normaal gesproken kiest de redactie van tevoren een thema en zoekt ze daar auteurs en artikelen bij. Dit keer ging het anders. We kregen diverse artikelen aangeboden die we stuk voor stuk de moeite waard vonden en graag wilden publiceren. We zijn er bijvoorbeeld trots op dat Peter van den Hoven ons tijdschrift uitkoos voor een boeiend interview met een boeiende schrijver (Edward van de Vendel) die over een boeiend project (Slash-reeks) vertelt. Graag bieden we ook ruimte aan het tweede deel van Jan van Coillies illustratiegeschiedenis van het sprookje. Vanessa Joosen zet ons in haar artikel over oude en jonge ‘kinderen’ in Engelse jeugdboeken aan het denken over leeftijdsgebonden en leeftijdsloos gedrag. Eefje Buenen omvat het werk van Aidan Chambers. Zij ging op zoek naar de constanten binnen de zes adolescentenromans, die Chambers zelf omschrijft als de ‘Dance Sequence’. Voeg daar De Jonges verhaal nog bij en het beeld van de omgevallen spijkerbak lijkt meer dan passend.
Lijkt. Want natuurlijk is er ook samenhang. Het zijn allemaal artikelen die een bijdrage leveren aan een beter begrip van en inzicht in jeugdliteratuur. Precies de reden waarom ze zich binnen de kaften van dit tijdschrift bevinden: Literatuur zonder leeftijd biedt een podium aan iedereen die serieus en diepgravend onderzoek naar jeugdliteratuur doet. Zo'n podium is - naast onderzoeksgelden en -faciliteiten - onontbeerlijk voor een bloeiend wetenschappelijk klimaat.
Daarom - en daar kwam wel regie vanuit de redactie aan te pas - treft u in dit nummer ook enkele bijdragen van jonge onderzoekers aan. We nodigden recent afgestudeerden uit een artikel over hun scriptie te schrijven. We kregen een respons van honderd procent. De artikelen - van sprookjes tot Schmidt en van grensverkeer tot beelden van allochtonen - bieden een aardige doorsnee van actuele onderzoeksthema's.
Een van de scriptieschrijfsters is Lieneke Ipema. Zij ontving in januari 2007 de L.M. Boerlageprijs, de prijs voor de beste universitaire scriptie op het gebied van de jeugdliteratuur. Even dreigde ze de laatste prijswinnaar te zijn. Het Letterkundig Museum overwoog de tweejaarlijkse scriptieprijs af te schaffen. Gelukkig bood IBBY-Nederland aan de prijs over te nemen. Immers, een prijs, uit te