Nieuws
De nieuwe titels van februari 2018
Het geminachte kind van Guus Kuijer deed in 1983 veel stof opwaaien onder pedagogen in Nederland. Het boek bestaat uit essays waarin Kuijer de waarde van het kinderlijke benadrukt. Ouders en leerkrachten proberen volgens hem het kind van zijn kindheid te beroven en zouden juist moeten infantiliseren, maar dan in de positieve betekenis die hij eraan geeft.
Het pleidooi Vlaamsche zaak van J.A. de Laet leidde in 1878 in België tot de tweede taalwet, ook wel wet De Laet genoemd. Sindsdien moeten ambtenaren in Vlaanderen en Brussel corresponderen met burgers of andere ambtenaren in het Nederlands. De Laet wordt wel gezien als de rationele tegenhanger van de romanticus Hendrik Consciensce, die andere schrijver die zorgde voor de Vlaamse ontvoogding, met wie hij overigens ook in contact stond.
In Veldnamen in Nederland duikt M. Schönfeld in de taalkundige herkomst van Nederlandse geografische benamingen. Dat brengt de lezer meestal diep terug in de Middeleeuwen: zo komen we het Noordbrabantse buurtschap Hugten al in 1172 tegen als Hugheten, afgeleid van ‘hoogte’. Het woord ‘gers’ als de maat voor een stuk grond (namelijk ‘de hoeveelheid land die een koe gedurende het zomerhalfjaar voor zijn voedsel nodig heeft’) wordt rond 1110 in de regio Alkmaar gebruikt bij de ruil van goederen tussen de abt van Egmond en particulieren.
Verder verschijnen deze maand op DBNL: de roman Van lieverlede van Mensje van Keulen uit 1975, het Burmadagboek 1942-1945 van de beroemde cabaretier Wim Kan, en twee titels van de gezusters Loveling. Bina, van de hand van Virginie, was de laatste boekenuitgave van de auteur tijdens haar leven. Het bevat verhalen van 1890 tot en met 1914 en vormt zo een goede dwarsdoorsnede van haar werk.