Nieuwsbrief
1 mei 2024
Nieuws van DBNL - mei 2024
Nieuwe titels van mei
Dichter Hendrik Marsman publiceerde naast poëzie een aantal essaybundels. Online komt nu De lamp van Diogenes uit 1928. Hierin bundelde Marsman beschouwingen over schrijvers en dichters als Henriette Roland Holst, Hendrik de Vries, Martinus Nijhoff en J. Slauerhoff. Verder is hierin een aantal programmatische essays van Marsman opgenomen, zoals ‘De sprong in het duister’, een oproep aan de ‘jonge en jongere dichters’, waarin Marsman o.a. schreef: ‘Alles, maar dan ook alles, is beter dan zuchten en kwijnen in schemer en half-dood; liever onkruid dan klimplant. Vooruit!’
Ook van Marsman: Herman Gorter. Aanteekeningen bij zijn poëzie uit 1937. Dichter Marsman beschouwt hierin het werk van zijn voorganger. In de inleiding schreef Marsman: ‘Ik ga hier dus na, wie Gorter blijkens zijn gedichten geweest is, en op welke wijze, en in welke mate hij zich als dichter verwerkelijkt heeft.’
Verder De anatomische les uit 1926, waarin Marsman een aantal beschouwingen bundelde, gewijd aan dichters als Novalis en Rilke, maar ook aan J.C. van Schagen en Marnix Gijsen. Deze bundel bevat eveneens de beschouwing ‘Over de verhouding van leven en kunst’, waarin Marsman bepleit dat tussen kunst en leven wel een ‘onderscheid’ bestaat, maar geen ‘scheiding’. Hierin formuleerde hij zijn befaamde aforisme: ‘graan des levens wordt omgestookt tot jenever der poëzie’.
Over Marnix Gijsen gesproken: deze Vlaamse schrijver liet zich ook gelden als literatuurgeschiedschrijver. In 1942 publiceerde hij zijn geschiedenis van de Vlaamse literatuur: De literatuur in Zuid-Nederland sedert 1830. Ook zijn novelle De school van Fontainebleau uit 1959 komt beschikbaar.
De dichter en criticus Jan Greshoff was vooral in het interbellum een invloedrijke spil in de literaire netwerken van Nederland en Vlaanderen. Van hem komen enkele bundels met beschouwingen en aforismen online: Rariteiten (1941) en 444 aforismen (1969).
Er komen twee jeugdboekjes van Cynthia McLeod beschikbaar: Het boek van Sam en Kim voor de beginnende lezertjes, en Toen het vakantie was, een spannend moordmysterie.
Van Elisabeth Maria Post komt Voor eenzamen (1789) beschikbaar. Dit verscheen kort na haar succesvolle debuut, de sentimentele briefroman Het land. In het meer autobiografische Voor eenzamen reflecteert Post op haar afgezonderde bestaan op het Veluwse platteland middels gedichten en korte stukjes proza. Het werk werd goed ontvangen: Post werd geprezen om haar beschrijvingen van de natuur.