Nieuwsbrief
27 september 2005
De dbnl presenteert: een eigen plaats voor de rederijkers
dbnl presenteert: een eigen plaats voor de rederijkers
Vandaag begint de dbnl met het aanbieden van overzichten met informatie over rederijkerskamers. Onder de rubriek 'organisaties' wordt doorverwezen naar het overzicht van alle rederijkerskamers die, voor zover bekend, actief waren in de Nederlanden vanaf het begin de veertiende eeuw tot halverwege de zeventiende eeuw. Per kamer wordt informatie gegeven over de plaats waar deze gevestigd was en de jaren waarin de kamer functioneerde (voor zover bekend). Daarnaast worden de bij naam bekende leden waarover de dbnl informatie te bieden heeft in een alfabetische lijst gepresenteerd. Bovendien worden de teksten die in de kring van deze kamer werden geschreven, en voor zover beschikbaar in de dbnl, in één overzicht gepresenteerd, naast een opgave van relevante secundaire literatuur.
In het overzicht staan grote en spraakmakende rederijkerskamers als de Antwerpse Olijftak en de Amsterdamse Eglentier naast ‘De Transfiguratie’ uit het Zeeuws-Vlaamse Hulst en ‘De Kruisbroeders’ uit Kortrijk. Deze informatie wordt ook aanklikbaar gemaakt bij de auteursoverzichten (zie bijvoorbeeld auteurs als Van Ghistele of Bredero), en ook vanuit de plaatsen die zijn opgenomen in de ‘Atlas’ kunnen de aldaar gevestigde rederijkerskamers worden aangeklikt (zoals in Katwijk, of Diksmuide (met maar liefst zeven kamers!).
Heel bijzonder is het beschikbaar komen van twee grote datacollecties over respectievelijk Zuid-Nederlandse en Noord-Nederlandse rederijkerskamers. De data zijn voortgekomen uit recent promotieonderzoek door Anne-Laure Van Bruaene en Arjan van Dixhoorn. Per rederijkerskamer wordt een overzicht gegeven van alle bekende gegevens en doorverwezen naar alle relevante archivalia. De gegevens zijn bij iedere kamer te vinden onder de kop ‘Nadere informatie over organisatie’.