tijtjes in haar vroege jeugdjaren, tot en met een barre tocht gedurende de Hongerwinter van Amsterdam naar Castricum, amper drie jaar oud, achterop de fets bij een oom.
Omstreeks haar dertiende vertrok de familie in 1955 uit Amsterdam. Vader de Roy - die als uitgever van strips en geïllustreerde bladen een goed inkomen genoot en fortuinlijk belegde in aandelen - kon zich een luxe villa aan de rand van de stad permitteren. Hij had altijd al buiten willen wonen en vond zijn droomhuis in Haarlem, vlakbij Heemstede. Noortjes moeder, een echt stadsmens, had zo haar twijfels over de verhuizing. De kinderen waren enthousiast, vanwege het grote huis waarin je rond kon dwalen en de enorme tuin waarin je kon verdwalen. Het huis was gebouwd door de bekende architect De Bazel, in opdracht van mensen die in Indonesië fortuin hadden gemaakt. Ook Noortje was er niet rouwig om Amsterdam te verlaten: in de brugklas van het lyceum in Amsterdam, geleid door nonnen, werd ze gepest door zowel klasgenootjes als docenten, met name door de nonnen! De Haarlemse school, weliswaar ook gerund door nonnen van dezelfde orde, werd door Noortje als veel prettiger ervaren. Het was net als de school in Amsterdam een school voor meisjes, maar dan van de welopgevoede soort. Verschillende meisjes hadden een dubbele naam, en kleding van de Bonneterie was er bon ton. Noortje paste moeiteloos in dit gezelschap en kreeg vriendinnen die samen met haar naar school fetsten. Het was een hele eer dat ze werd gevraagd voor de redactie van het schoolblad. Ze schreef lange, korzelige stukken over van alles, maar vooral over wat in haar ogen misstanden op haar school of scholen in het algemeen waren. Zonder het te weten, maakte ze zich door haar stukken in het schoolblad een schare vijanden die haar er nog over aanspraken lang nadat ze de school had verlaten. Na twee jaar vond de rectrix van de school het genoeg en zette haar uit de redactie.
Noortje ging Nederlands studeren in Amsterdam, daartoe aangezet door haar moeder van wie ze alles mocht lezen, zelfs Simon Vestdijks Nadagen van Pilatus, dat door katholieke moeders veelal in de kachel werd gegooid. Ze genoot van het studenten- en dispuutleven, en was een graag geziene aantrekkelijke verschijning, wars van alles wat als ‘burgerlijk’ werd beschouwd. Ze leefde zich uit op wilde feesten dikwijls met haar toekomstige echtgenoot, Bram Meij, in wie haar ouders aanvankelijk niet de geschikte huwelijkskandidaat zagen. Op die feestjes liepen ze allemaal rond, de bekende Amsterdammers van de jaren zestig: toneelspelers, filmers, fotografen, kunstenaars, journalisten, mislukte schrijvers, mooie