mor en de relativering van het menselijk leven zo herkenbaar samengaan met de toneelkunst en het spelkarakter. De enorme collectie zeventiende-eeuwse kluchten die hij in de loop der jaren op de Nijmeegse universiteit heeft aangelegd, vormt voor geïnteresseerden nog altijd een zeer waardevolle verzameling.
Een aparte plaats in zijn oeuvre wordt ingenomen door enige publikaties die bij uitgeverij W.J. Thieme & Cie te Zutphen het licht zagen: allereerst de deeltjes uit de vernieuwde reeks van het ‘Klassiek Letterkundig Pantheon’, die mede onder zijn redacteurschap verschenen. Daarnaast ook de literatuurgeschiedenis Letterkundig Kontakt, gevolgd door een tweedelige bloemlezing. Zowel het redacteurschap van de Pantheon-uitgaven als het auteurschap van de op veel scholen gebruikte literatuurgeschiedenis deelde hij met zijn vriend Niek Wijngaards, die hij in 1957 namens de Gelderse Leergangen had gevraagd mee te werken aan de opleiding mo-a en mo-b te Arnhem.
Wat bij Wim Ornée telkens weer opviel, was de gegrepenheid en liefde voor zijn vak, die hij graag wilde delen met zijn studenten. Hij vond zijn vak leuk en zó was hij er ook mee bezig. Samen met zijn studenten zocht hij in Nijmegen weer naar de mogelijkheden om toneelstukken echt te spélen en hij regisseerde onder andere in 1970 voorstellingen van De Zwetser van Pieter Langendijk, gespeeld door studenten.
Maar hij gruwde van allerlei ‘verplichte figuren’ die nu eenmaal horen bij een universitair docentschap. Zo had hij een geweldige hekel aan het bijwonen van vergaderingen. Nog altijd getuigen veel notulen in rijmvorm, doorstrooid met allerlei gelegenheidsgedichten, reien en tussenzangen, van de uiterst relativerende manier waarop hij al die in zijn ogen vaak te serieuze beraadslagingen kritisch beoordeelde. Hij bezocht dan ook liever andere bijeenkomsten, zoals die van de ‘Round Table’ in Zutphen, van de ‘Rotary’ te Nijmegen of van de Vestdijkkring regio Zuid-Veluwe/Betuwe.
Wim Ornée was een gelovig en praktizerend lid van de Hervormde Gemeente, die echter op onorthodoxe wijze de waarden van de oecumene wist te waarderen. Ook hier is hij vele jaren actief geweest met de jeugd. In zijn Zutphense jaren was hij voorzitter van de jeugdcommissie.
Hij hield van klassieke muziek en speelde graag piano. Samen met zijn vrouw Hillie, een verwoed Mozart-fan, bezocht hij meermalen de Salzburger Festspiele. Deze reizen werden een beetje een traditie, zoals de