Na het werk van de bekende Utrechtse kunsthistoricus Ch. Kramm uit 1853 was er geen boek over de Goudse Glazen verschenen. Kort voor de tentoonstelling kwam het tot het plan om bij de opening van de tentoonstelling een nieuw boek te doen verschijnen, met als uitgever Martinus Nijhoff in Den Haag. Van der Boom heeft toen het kunsthistorische deel, dat 60 bladzijden beslaat, in goed een maand geschreven, waarbij hij de pasgevonden archivalia tot het daardoor ontstaande nieuwe beeld van deze kunstschat had verwerkt.
Door zijn ‘Monumentale Glasschilderkunst’ heeft Dr. v.d. Boom aan de nog bestaande glasschilderingen een plaats gegeven temidden van de glazenierskunst, zoals die zich in de loop der tijden had ontwikkeld maar ook temidden van de gehele beeldende kunst, vooral de gravures, waarvan de voorstellingen in de glazen dikwijls afhankelijk blijken te zijn. Gewapend met een brede kunsthistorische kennis, was Dr. v.d. Boom in staat op vele punten de verbindingen aan te wijzen. Het lag geheel in zijn lijn om dit bredere verband op te sporen. Hij heeft daardoor een totaalbeeld ontworpen dat tevoren niet bekend was; veel wat terra incognita was heeft hij aldus in kaart gebracht; hierdoor is nadere détailstudie mogelijk gemaakt, waardoor hier en daar in onderdelen natuurlijk ook korrektie zal kunnen worden aangebracht op het pionierswerk dat Van der Boom heeft verricht. Deze omvattende arbeid, die hij met ijver en nauwgezetheid ten uitvoer gebracht heeft is van blijvende betekenis.
Het bij Martinus Nijhoff in 1938 verschenen en reeds lang uitverkochte boek heet: De Goudse Glazen. Professor van Regteren Altena trad op als redakteur van het boek, waaraan ook anderen als mejuffrouw Dr. J.D. Hintzen, voor de beschrijving van de glazen, hun medewerking verleenden. Ook na zijn promotie bleef Dr. v.d. Boom aandacht geven aan de glasschilderkunst. Hiervan getuigen o.a.:
- Ontwikkeling en karakter der oude monumentale glasschilderkunst. Strengholt, Amsterdam 1943
- De kunst der glazeniers in Europa. Wereldbibliotheek Amsterdam 1960 Naast artikelen in tijdschriften, zoals in het Bulletin van de Oudheidkundige Bond (15 augustus 1953: Nieuwe publicaties buiten Nederland verschenen sedert 1945), verzorgde Dr. van der Boom, na de tentoonstelling van 1952 in museum Boymans te Rotterdam onder de naam ‘kleurenpracht uit Franse kathedralen’ de uitgave met toelichting van kleurendia's, onder dezelfde titel, uitgegeven door de N.V. Polygoon te Hilversum.