andere. Hij was daar een krachtig medelevend lid. Dat hij niet opging in een vage ‘Kulturseligkeit’, daartegen waakte reeds naast zijn nuchtere geest, de maatschappelijke grondslag van zijn leven in de realiteit van de boekhandel waardoor hij ook veel zeer zakelijke raad kon geven aan uitgevers en aan naar publicatie strevende auteurs.
Van een verbrokkeling van belangstelling in de zo wijde en veelbewogen wereldlitteratuur werd hij afgehouden behalve door zijn bijzondere belangstelling voor Heinrich Heine en voor E. Th. Hoffmann, door de concentratie zijner aandacht op de Franse cultuur en het Franse boek, een gerichtheid, nauw verbonden met zijn politieke voorkeur voor Frankrijk, die in de wereldoorlog 1914-1918 duidelijk aan het licht kwam.
Toen met 65 jaar, zijn positie bij Nijhoff veranderde, bleef hij de Franse afdeling leiden. Dat hij tijdens de Duitse bezetting in de jaren 1940-1945 aan de goede zijde stond en dit met ijver en toewijding voor clandestien werk, geheime lezingen enz., niemand had het van deze levendige Franse geest anders verwacht. Velen heeft hij ook in die tijd geholpen, ook met onderduiken. Zijn goed humeur en gevoel voor humor verlieten hem ook toen niet. Ik herinner me, met welk een smaak hij me een verhaal deed van het fanatisme van enkele Duitse trawanten, die bij Nijhoff kwamen verbieden dat werken werden verkocht van de Groningse hoogleraar Heymans, omdat zijn naam verdacht on-Arisch klonk! Verspreiding van clandestiene lectuur werd hem met succes toevertrouwd. Zijn werkzaamheid bij de ook op antiquarisch gebied zo goed geoutilleerde Nijhoff had hem de mogelijkheid geopend in 1933 een tentoonstelling van Nederlandse boekkunst te Praag tot een succes te maken.
Zoals gezegd, met verscheidene letterkundigen had hij niet alleen zakelijke, maar ook persoonlijke betrekkingen en vriendschapsbanden, ook met Vlaamse.
Bijzondere waardering koesterde hij voor de Nederlandse Amerikaan Hendrik Willem van Loon.
Als een speciale gave bezat hij het vermogen om jongeren in het uitgevers- en boekhandelsvak op te leiden en hier kon deze zo vriendelijke man een strengheid en veeleisendheid openbaren, die voortkwamen uit grondige kennis en zekerheid, welke bij de leerlingen vertrouwen wekten.