Ary den Hertog
('s-Gravenhage, 7 oktober 1889 - Nijmegen, 17 december 1958)
Gedurende de nacht van 16 op 17 december 1958 is Ary den Hertog te Nijmegen overleden. Hij verbleef daar in een hotel om de volgende morgen met zijn opdrachtgevers, burgemeester en wethouders van de stad, zijn plannen uiteen te zetten voor het toneelstuk, dat hij zou schrijven ter gelegenheid van de feestelijke opening van Nijmegens schouwburg. De opdrachtgevers hebben gedacht aan een stuk, waartoe de geschiedenis van hun stad gegevens zou kunnen bieden. Zij meenden in Ary den Hertog, op grond vooral van diens historisch spel Sybrech Willemsdochter, de geëigende auteur te hebben gevonden. Den Hertog had reeds vrij uitgebreide voorstudies gemaakt en in het dictaatschrift, dat zijn aantekeningen bevat, wordt als titel - éénmaal nog met een vraagteken, verderop al zonder enige toevoeging - vermeld: ‘Gelre, Gelre!, plus minus tien taferelen’.
In dit schrift zijn reeds vijf taferelen samenvattend genoteerd. De avond vóór hij zijn opzet kenbaar zou maken noteerde hij nog: ‘VI Vertrek in kasteel van Hertog van Aerschot bij Leuven’. Verder dan deze aanduiding voor het zesde tafereel was hij op papier nog niet met zijn samenvatting, maar die avond van de zestiende december heeft hij zijn vrouw nog telefonisch doen weten, dat hij het vervolg nu wel helemaal in het hoofd had. Trouwens hij blijkt zich gedetailleerd rekenschap te hebben gegeven van hetgeen hij, vooral in de figuur van de zestiende eeuwse Nijmeegse patricier Jacob Canis(ius), als historisch beeld van de stad ten tonele wilde brengen. Bij het overdenken van de rollen hebben hem bepaalde toneelkunstenaars voor ogen gestaan. In het dictaatschrift staat een aantekening: Jacob Canis, Albert van Dalsum; Karel v. Gelder, Joris Diels; Maria (van Hongarije, B.S.), Myra Ward; Maarten van Rossem, Max Croiset.
Midden in zijn opzet, de nacht vóór hij zijn werk ter bespreking zou voorleggen, is den Hertog gestorven. De Nijmeegse schouwburg is 8 april 1961 feestelijk geopend, maar geen van de opdrachtgevers heeft de naam van de man, die hun schouwburg zijn openingstuk had moeten bezorgen, over de lippen gekregen. Het lovenswaardige initiatief om een Nederlands toneelschrijver een opdracht te verstrekken, welke zin had, was al weer vergeten.
Ary den Hertog is vooral een figuur geweest, wie het toneel ter