enige grote werken, maar van kleinere geschriften: schoolboeken, korte beschouwingen, courantenartikelen. Van zijn schoolboeken had het meeste succes een vormleer voor Homerus en Herodotus, het vermaard geworden ‘rode boekje’, dat in 1931 verscheen en in 1952 zijn elfde druk beleefde, een geliefd en practisch hulpmiddel voor talloze candidaten van eind- en staatsexamen. Omtrent de eeuw-wisseling verscheen in New-York en Londen een groot standaard-werk: The Jewish Encyclopedia, in 12 delen, waaraan Slijper zijn medewerking heeft verleend.
Courantenartikelen van zijn hand verschenen bij menigte in het Vaderland, de Telegraaf, het Handelsblad, het Utrechts Dagblad, de Groene, de Nieuwe Rotterdammer; in dit laatste blad schreef hij onder de rubriek ‘Oude Wijsheid voor alle tijden’ geregeld beschouwingen over de klassieken, boekbesprekingen vertalingen, enz. Veel heeft Slijper gedaan voor het klassieke onderwijs en de klassieke beschaving in Nederland. Hij was mede-oprichter van het Nederlands Klassiek Verbond, lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, jarenlang redacteur van Hermeneus, waarin hij lange tijd de puzzle-rubriek verzorgde, redacteur ‘Antieke Cultuur’, lid van het Provinciaal Utrechts Genootschap, lid en soms voorzitter van het Utrechts Donderdagavondgezelschap, lid en bestuurslid van het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland, bestuurslid van de Centrale Vereninging voor de Joodse Geestelijke Volksgezondheid in Nederland. Bovendien hield hij voordrachten voor de Maatschappij tot Nut van het Algemeen en gaf hij cursussen aan de Volksuniversiteit in Utrecht. In 1925 werd hij benoemd tot lid van de Staatsexamen-commissie, waarin hij door alle examinatoren gewaardeerd werd als een ijverig werker en trouwe vriend. Verschillende jaren was hij gecommitteerde bij de eindexamens.
De oorlog heeft hem zwaar getroffen. Enige maanden na het overlijden van zijn vrouw viel hij in 1943 in handen der Duitsers. Na een verblijf in ‘De Schaffelaar’ in Barneveld werd hij in September 1943 gedeporteerd naar Westerbork en een jaar later naar Theresiënstadt. Zijn oudste zoon werd in November 1943 gearresteerd en later op transport gesteld naar Auschwitz, vanwaar hij nooit is teruggekeerd. Met grote geestkracht en veel wijsheid heeft Slijper dit alles doorgemaakt, hoe moeilijk en eenzaam ook het laatste gedeelte van zijn leven is geweest.
Zijn levendige geest, zijn grote werkkracht, zijn belangstelling en toewijding voor de klassieken, zijn warme gevoelens voor vrienden en leerlingen waarborgen hem een dankbare herrinnering bij allen die hem hebben gekend of zijn geschriften hebben gelezen.
M.A. Schwartz