niet in het dorp Piquetberg woonden. Deze school had succes en van dien tijd af werd het voorschrift geëerbiedigd, dat het verkiezen van een schoolcommissie alleen na een openbare kennisgeving mocht plaats hebben.
Als volgende standplaatsen had De Vos Caledon in 1871 en Riversdal in 1881, om na het overlijden van den bekenden professor John Murray aan het Seminarium als docent in de dogmatiek te worden benoemd. Na 36 jaren hoogleeraar te zijn geweest, nam hij in 1919 wegens hoogen ouderdom en om gezondheidsredenen emeritaat.
Niet alleen als predikant heeft prof. De Vos grooten invloed gehad. Ook aan de bevordering van het onderwijs heeft hij zijn beste krachten gegeven. Bekend waren zijn innige vaderlands- en volksliefde en zijn ijveren voor de Hollandsche taal. Wij bedoelen daarmede de Nederlandsche taal, waarvan hij een groot voorstander was. Voor het steunen van het Kaapsch-Hollandsch als schrijftaal gevoelde hij niets.
Hij was een der stichters op 31 October 1890 van den Z.A. Taalbond te Kaapstad, waarvan hij twintig jaren lang voorzitter is geweest.
De universiteit van Stellenbosch koos hem in 1919 als zijn kanselier en schonk hem een doctoraat in de letteren. In 1904 werd hij tot lid van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde benoemd.
Prof. De Vos was een edele en indrukwekkende persoonlijkheid, met een beslist en vast karakter. In de rings- en synodale vergaderingen nam hij een voorname plaats in. Van 1885 tot 1905 was hij lid van den Raad van het Victoria College. Met de gebroeders Marais en enkele anderen richtte hij het huis ‘Industria’ op, waar behoeftige kinderen onderwijs konden ontvangen in de practische werkzaamheden van den landbouw. Maar vooral heeft hij zich in den tweeden taalstrijd geweerd en in het bijzonder trad hij na den tweeden vrijheidsoorlog in de voorste gelederen.
Een zijner bekendste geschriften op het gebied van de taal is zijn op 2 April 1906 geschreven betoog: De Afrikaner en zijn Taal.
Op het volkscongres te Graaff Reinet in 1900 werd hij afgevaardigd om naar Europa te gaan, ten einde een poging aan te wenden om door openbare vergaderingen het Engelsche volk te bewegen den oorlog te staken en de beide republieken hun duurgekochte onafhankelijkheid niet te ontnemen.
Hij overleed op 1 October 1931. Indrukwekkend was de begrafenis te Stellenbosch, van het kerkgebouw der Ned. Hervormde kerk uit. Professor A. Moorrees, onderkanselier van de universiteit die daarbij Korinthe