Levensbericht van Anthony Hoynck van Papendrecht
(Amsterdam 22 Juni 1864-Rotterdam 1 Mei 1933)
Op 1 Mei 1933 overleed plotseling te Rotterdam de Heer A. Hoynck van Papendrecht in den ouderdom van 68 jaren.
Gesproten was hij uit een oud patricisch geslacht te Dordrecht, dat reeds vóór de hervorming deel uitmaakte van de regeering van Holland's oudste stad. Hoynck, voor den handel opgeleid, voelde niet veel voor de negotie, was artist en schrijver; het teekenen had hij van zijn vader, die een zeer verdienstelijk teekenaar was; trouwens zijn broeder is de Heer J. Hoynck van Papendrecht, de alom gewaardeerde schilder. Zag Anton Hoynck een oude kerk of een huis met ouden gevel, dadelijk kwam het schetsboek uit den zak en het duurde niet lang of het gebouw dat zijn bewondering opwekte stond in de puntjes op papier; ook op het gebied van de heraldiek waren zijn wapenteekeningen prachtig.
Ook zijn pennevruchten waren vele. Zoo schreef hij:
De Rotterdamsche Plateel- en Tegelbakkerij 1581-1852.
50 jaren op het water, geschiedenis van de Roei- en Zeilvereeniging ‘de Maas’.
Het Gedenkboek A van Hoboken 1774-1924.
Het Gedenkboek Societeit Harmonie 1826-1926.
Het Gedenkboek Tabak Mij. Arendsburg 1877-1927.
Het Huis genaamd Engelenburch.
Vele mededeelingen in ‘de Nederlandsche Leeuw’, maandblad van het Kon. Ned. Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde.
Op 1 Augustus 1910 werd hij benoemd tot Directeur van het Museum van Oudheden te Rotterdam, een kolfje naar zijn hand! hij ging met hart en ziel op in deze betrekking, geen moeite was hem te veel om het een of ander te bemachtigen wat voor het Museum, zijn troetelkind, van belang was, zoodat het Museum zeer veel aan den ijverigen Directeur te danken heeft.
Toen de leeftijdsgrens bereikt was, was het met die betrekking gedaan; een zware slag voor hem! hij koesterde de hoop dat hem zou worden gevraagd de betrekking nog te blijven vervullen om de verhuizing naar het nieuwe gebouw te bewerkstelligen; helaas is dat verzoek hem niet gedaan, wat allen die zijn ijverig werk bewonderden, zeer heeft verbaasd.
J. Reepmaker van Strevelshoek.