gedichten te schrijven en zelfs met Willem Royaards het Maandelijksch Tijdschrift voor Tooneel te redigeeren, dat trouwens niet lang leefde.
Doodzonde is een roman, dien hij onder eigen naam uitgaf evenals een verzen-bundel: Bontgevederde gedichten.
Onder den schuilnaam Bram van Dort zagen de romans: Eenzamen, Komedianten, Mademoiselle Céline, Marie en Om het mensch worden het licht, waarvan eenige meerdere drukken beleefden.
De vergulde vingerhoed, boertig spel in 3 bedrijven, Heilig, tooneelspel, Lucie id., Liefde id. in 3 bedrijven gaf hij uit onder eigen naam, terwijl Strijd, tooneelspel in 4 bedrijven was verschenen onder zijn pseudoniem.
Als regisseur deed hij o.a. vertoonen: De Spaansche Brabander, Geneesheer tegen wil en dank, Ingebeelde zieke en Eeuwige Strijd, een Deensch stuk waarin hij heel mooi een orthodoxen Dominee speelde.
Eenige zijner beste rollen waren: Robbeknol in ‘De Spaansche Brabander’, Jan in ‘Huwelijksbedrog’, Scanarelle in ‘Geneesheer tegen wil en dank’, de titelrol in ‘De ingebeelde zieke’, de herbergier in ‘Maat voor Maat’, Koning Bilbonzo in ‘Don Torribio’, Warenar, de Rabbijn in ‘Ghetto’, de Zwerver in ‘Het beloofde land’, enz. enz.
Na een langdurig lijden overleed Mari J. Ternooy Apèl den 13en October 1912. Den 15en Juni 1867 werd hij geboren.
Als mede-oprichter en -bestuurder van de eerste Nederlandsche Tooneelvereeniging zal zijn naam ongetwijfeld in de vaderlandsche Tooneelgeschiedenis met eere genoemd blijven.
Vele, zéér vele oorspronkelijke stukken, o.a. alle tot heden geschreven werken van Herman Heyermans deed